Evangeli i Vida – El comentari al Evangeli dominical

Hits: 915

” Rebeu l’Esperit Sant “

 

Diumenge Pentacosta

 

Aquest diumenge culminem el temps de Pasqua. Amb la festa de la Pentecosta celebrem el principal do del Ressuscitat: l’Esperit Sant.

El segon diumenge de Pasqua ja llegíem aquest text que avui es proclama, aquesta pàgina de l’Evangeli ens situa en el primer diumenge, el de la Resurrecció. Així veiem que els cinquanta dies de Pasqua constitueixen una unitat: durant aquest període de temps hem celebrat una única festa. Però també ens situa en l’avui: el do de l’Esperit és el primer dia i és de cada dia, de l’avui del món, que és l’avui de Déu.

Sant Joan ens diu que Jesús “Va bufar sobre ells”. Aquesta expressió ens porta als orígens, al que Déu va fer per donar vida a l’ésser humà, a qui va modelar de la pols de la terra. D’aquesta manera l’Evangeli ens diu que Crist Ressuscitat, donant-nos l’Esperit, crea la Humanitat Nova.

El do de l’Esperit Sant és fruit de la resurrecció de Jesús. És el Ressuscitat qui el dóna. Do de l’Esperit i Resurrecció de Jesús no es poden separar. L’Esperit Sant ens ha estat donat per la nova presència de Déu entre nosaltres.

És per l’Esperit Sant que Crist viu enmig nostre i en cada un de nosaltres. És per l’Esperit Sant que Crist ens comunica la seva vida de ressuscitat, que podem estimar, que podem “veure” al Senyor amb els ulls de la fe. És per l’Esperit Sant que podem acollir les diverses presències del Senyor: a l’Església reunida, en l’Escriptura proclamada com a Paraula viva, en els sagraments i en la vida, en les persones i en els esdeveniments.

En la celebració de l’Eucaristia expressem el reconeixement d’aquestes quatre presències del Senyor: la primera, en la Reunió; la segona, en la Paraula que se’ns proclama; la tercera, en el Sagrament; i la quarta, en l’Enviament del final, que ens recorda que Ell està en la vida, quan estem a casa, amb la família, i/o dispersos enmig del món i de la societat, durant tota la setmana, fins a la reunió de diumenge següent.

Vicent Llabrés

Publicat al full dominical de dia 31 de maig de 2020