Evangeli i Vida

Vés, i tu fes igual

Prosseguim el viatge cap a Jerusalem. Avui reflexionem sobre la paràbola del bon samarità.

Jesús convida al Mestre de la llei a dirigir la mirada al Deuteronomi (a la primera lectura que avui hem proclamat). Jesús remet a les fonts i els hi dóna el seu autèntic sentit. Hi ha un manament que es desdobla en dos i que resumeix tota la llei i la predicació profètica: “Estima el Senyor, el teu Déu…. i estima als altres com a tu mateix”

“I qui són aquests altres? …” Davant la pregunta maliciosa del mestre de la Llei sobre on trobar al proïsme, Jesús, coneixedor de les relacions entre els jueus i els samaritans, d’una banda, i el concepte de puresa ritual que té el món sacerdotal i levític, de l’altra, proclama aquesta paràbola per a identificar el proïsme. Jesús, amb aquest relat, posa al lletrat en una situació límit. Els piadosos d’Israel, els escrupolosos amb la Llei, passen de llarg davant la necessitat evident de l’home ferit. Precisament el samarità, l’odiat per Israel, sense pensar-ho, s’atraca al que ho necessita perquè no té els escrúpols del sacerdot i el levita. És l’encontre d’un home enfront de l’home necessitat i actua sense més problemes ni plantejaments. El proïsme és qualsevol persona
necessitada d’ajuda o simplement de companyia, solidaritat o comprensió. Jesús entén per proïsme qualsevol persona, qualsevol ciutadà del món, imatge i semblança de Déu.

La resposta del mestre de la Llei es correcta: “El qui es va compadir del ferit”, però la teoria és fàcil. No tant posar-la en pràctica: un samarità ajudant a un jueu? Un samarità pot ser model exemplar per a un jueu? No seria a l’inrevés?. “Vés, i tu fes igual!” Vet aquí les paradoxes que apareixen a la predicació i praxi de Jesús -la misericòrdia està per sobre del culte-. Avui com ahir, hem de tornar la mirada al comportament de Jesús, perquè Ell és el samarità que amorosí les nostres ferides i carregà amb els nostres pecats. Només d’aquesta manera l’Evangeli seguirà tenint força i vigor enmig del nostre món.

Vicent Llabrés

PUBLICAT DIA 14 DE JULIOL DE 2019