Evangeli i Vida – El comentari a l’Evangeli dominical

Entre opulència i misèria, un gran abisme

Jesús continua insistint en el tema de l’oposició entre servir la riquesa i servir Déu, i acaba de clarificar aquesta incompatibilitat explicant-los la paràbola del ric i Llàtzer, que il.lustra una realitat tan llastimosa i trista que commou tothom amb un mínim de sensibilitat.

Els dos protagonistes viuen situacions molt diferents. Un, molt ric, va vestit de porpra i lli, l’altre, en canvi, té el cos cobert de llagues; el primer celebrava una gran festa cada dia, mentre el segon intentava pal.liar la fam amb les miques que queien de la taula del ric. L’existència del ric és tan plena de benestar que és incapaç de veure el drama i patiment del pobre Llàtzer. Aquest és el gran problema i ens afecta a tots: si vivim bé, el nostre egoisme s’encarrega de posar-nos una barrera davant per no veure el patiment ni sentir la veu angoixada de tantes persones que malviuen, sofreixen i demanen justícia i solidaritat. Però, a més, tenim recursos per a tot i tranquil.litzem la nostra consciència dient-nos que no fem cap mal a ningú  ni som els responsables que hi hagi tanta misèria al món.

Al final de la història, amb la mort d’un i altre, es manté la situació d’oposició però totalment capgirada. El pobre, que ha patit tota la vida, ara coneix la felicitat plena; el ric, en canvi, després d’una vida regalada, ara viu el sofriment al qual ha estat abocat per haver-se centrat en ell mateix sense mirar la realitat que l’envolta. Si hagués dirigit una mirada atenta i profunda a Llàtzer, segur que hagués sorgit la misericòrdia del fons del seu cor i hauria acollit el germà desvalgut i pobre. Nosaltres hi som a temps, ens cal només escoltar la Paraula de Déu i fer-la vida. Hem d’obrir bé els ulls i escoltar el clam dels més pobres per aportar el nostre granet d’arena i alleugerir tant patiment. No passem de llarg, embeguts en els propis pensaments, davant les necessitats dels més petits, ignorats per tothom, però,no ho oblidem, els preferits de Déu.

Teresa Jansà

25-09-2022

Hits: 2563