Evangeli i Vida – El comentari al Evangeli dominical

“Destruïu aquest santuari, i en tres dies l’aixecaré”

L’evangeli del III Diumenge de Quaresma ens presenta Jesús decidit a anar fins a les últimes conseqüències en la implantació del Regne de Déu, encara que açò pugui costar-li la vida. Jesús fa, en el Temple, un gest profètic important, escandalós per a les autoritats religioses jueves, que neix de la profunda vivència d’un Déu Pare que vol habitar en el cor de tot ésser humà sense distinció, sense discriminació. Un Déu que moltes vegades expulsem del temple del nostre cor amb la hipocresia, l’egoisme i el rebuig a l’altre.

En el relat de l’expulsió dels venedors del temple, no hem de pensar que Jesús l’emprèn a fuetades contra les persones, sinó amb els animals, Jesús expulsa pròpiament els animals del culte. Els animals eren els substituts dels sacrificis a Déu. Per tant, sense animals, el sentit del text és més clar: Jesús vol anunciar, profèticament, una religió nova, personal, sense necessitat de “substitucions”.

L’escena de Jesús, que ens presenta Joan és una crítica de la nostra “religió” sense cor amb la qual moltes vegades volem comprar a Déu. És la condemna d’aquest tipus de religió sense fe i sense espiritualitat que s’ha donat sempre i es segueix donant freqüentment. Ara, Jesús, amb aquesta acció vol portar a les seves últimes conseqüències el fet que la religió del temple, on s’adora a Déu, no sigui una religió de vida sinó de buit, no està condemnant el culte i la pregària d’una religió, sinó que s’hagi buidat de contingut i després no tingui incidència en la vida.

Amb aquest episodi, Jesús es va jugar la seva vida en “nom de Déu” i li van aplicar la llei també “en nom de Déu”. Com en l’episodi s’apel·la a la resurrecció (“en tres dies l’aixecaré”), està clar que era el Déu de Jesús el veritable i no el Déu de la llei.

Vicent Llabrés

Publicat al full dominical de dia 07 de març de 2021

Hits: 2223