La Madonna di Spagna és una marededéu venerada pel veïnat del poble de San Vero Milis (Oristano, Sardenya) i que, es creu, podria tenir el seu origen a Menorca i més concretament a Fornells. Ara la població sarda ha fet una declaració d’intencions per agermanar (Gemellaggio) les parròquies de Santa Sofia, de San Vero Milis, i Sant Antoni Abat de Fornells.
La raó d´aquest agermanament, promogut pel rector de la parròquia sarda D. Ignazio Sanna amb el suport dels bisbes, ha estat la veneració que professen allà a la Mare de Déu en la seva advocació de ” Madonna di Spanya”, representada en una imatge de llenya del S. XV. La talla va aparèixer a “Sa Plaja Manna” el març de 1937 i se suposa -sense cap certesa històrica- que prové d’Espanya i en concret de Fornells.
La Madonna està cremada en la zona ventral i té romputs el braç dret de la mare i la cama esquerra de Jesús infant. Tot i aquest deteriorament evident, la població sarda l’ha valorada des de la seva aparició. Mig soterrada en l’arena, els sards la veneren i celebren una festa en el seu honor cada 10 de maig des de fa més de 80 anys.
La Madonna di Spagna és tot un “símbol d’esperança i de bellesa, d’indefinible maternal d´una mare que s’ha desgastat pels seus fills (…). La seva sòbria bellesa, sense estofats ni ornaments, evoca la veritat del seu amor”, com diu el nostre Sr. Bisbe en l’escrit per a la celebració de l’acte previ a l’agermanament. Pels menorquins val la pena visitar San Vero Milis, com explica el rector de Fornells, Miquel Romero, que va tenir el privilegi de participar en la festa de la Madonna di Spagna i a la presentació d’un llibre. I és que tant la imatge com el poblet d’Oristano tenen moltes similituds amb la tradició i l’entorn de Menorca.