ALBERT BLANCAFORT I ENGELFRIED

(Barcelona, 1964)
Mestre orguener, l’entrevistem amb motiu de les tasques de manteniment i millora que ha dut a terme als orgues dels Socors de Ciutadella i Santa Maria de Maó

Quines són les característiques o singularitats de cada un d´aquests dos orgues?
-L’orgue dels Socors és l’orgue més antic de Menorca, data de 1798 i el va construir l’orguener Josep Cases i Soler, nebot de l’il.lustre compositor Antoni Soler. Va ser un dels pocs instruments menorquins que va sobreviure a la Guerra Civil, tot i perdre tots els tubs de metall. L’orgue de Santa Maria de Maó és una obra mestra de l’orgueneria europea. La seva monumentalitat, la qualitat de materials, una execució d’obra excel.lent i les solucions innovadores per la seva època el converteixen en un exemplar del més alt nivell. És obra de l’orguener suïs Johannes Kyburz que el va construir a Barcelona l’any 1810. S’explica que el seu trasllat per mar va ser una odissea degut a les guerres entre França i Anglaterra. Ja a Maó, Kyburz va dedicar un any per acabar-lo i es va casar amb una menorquina.

En què han consistit les tasques de restauració i manteniment?
-A l’orgue dels Socors s’han fet tasques de neteja i afinació, un manteniment regular de tres dies. És un orgue que malgrat es toca poc es conserva molt bé. Al de Santa Maria feia més temps que no s’havia realitzat una intervenció general, raó per la qual ha estat necessari quasi un mes de feina, havent-se desmuntat i netejat els més de 3000 tubs que el composen. S’ha fet una afinació en profunditat i molts altres detalls com fuites d’aire, corc… però l’orgue necessita d’una restauració en profunditat, que l’ajudi a recuperar alguns aspectes que s’han anat perdent amb el temps i en intervencions anteriors.

Quin valor patrimonial, històric i cultural tenen aquests dos instruments?
-L’orgue dels Socors, després d’una restauració realitzada amb criteris històrics, ens proporciona l’escolta d’un so vertaderament antic. L’orgue de Santa Maria és una de les peces més valuoses del patrimoni artístic menorquí malgrat sigui tant desconeguda. La seva presència i sonoritat és imponent.

Cada quan de temps recomana fer-los una revisió o manteniment i per què?
-La primera mesura perquè els orgues es mantinguin és que es toquin regularment i això ho tenim gràcies a l’organista concertista Tomé Olives que fa sonar regularment els orgues dels Socors i la Catedral o l’organista litúrgica Ana Periano que toca i cuida l’orgue de Santa Maria. En aquests moments estem formant l’estructura perquè la resta d’orgues de Menorca tinguin aquesta figura. A més, un cop l’any és necessari dedicar un i tres dies respectivament de feines a càrrec d’orgueners professionals

Toni Olives

Publicat al full dominical del 13 de juny de 2021

Hits: 1876