L’entrevista a…

Hits: 384

JORDI  LATORRE I CASTILLO

.

sacerdot salesià, llicenciat en Ciències Bíbliques i doctor en Teologia Bíblica, el passat 6 de març va impartir una xerrada sota el títol «L’Hospitalitat al Nou testament » al Seminari Diocesà de
Ciutadella.

Mn. Jordi: A l´Antic Testament ja trobem exemples d´hospitalitat. Quin és el missatge que ens volen transmetre?
-Efectivament, l’hospitalitat és important en la tradició bíblica. Pensem, per exemple, en l’hospitalitat d’Abraham envers Déu amb els tres viatgers (cf. Gen 18): com els acull, els fa reposar, para taula davant d’ells. Recordem el Salm 23 (22), “El Senyor és el meu pastor” que m’acompanya en el camí i para taula davant meu, això m’asserena i em conforta; recordem també el banquet que, al final dels temps, oferirà Déu al cim de les muntanyes per a tots els pobles. Els exemples negatius ens mostren la dolenteria humana que no vol acollir el foraster o bé busca aprofitar-se’n d’ell.

I els exemples del Nou Testament?
-En el Nou Testament Jesús és convidat a casa d’uns i d’altres, i Ell es deixa convidar o bé, fins i tot, es fa convidar. Per a Ell és una magnífica ocasió per trobar-se amb les persones, i per parlar-los al cor. Però Ell també convida i fa d’amfitrió: convida als dos deixebles del Baptista a casa seva (cf. Jn 1), convida a la multitud al pa de la paraula i al pa material que multiplica per assaciar-los a tots (cf. Mc 6); convida als seus al sopar pasqual en què ens deixarà la seva presència en el seu cos i la seva sang, i ja ressuscitat es fa present enmig dels seus quan es troben reunits al voltant de la taula i menja amb ells (cf. Lc 24). L’hospitalitat va ser senyal d’identitat de Jesús.

Com era l´hospitalitat dels primers cristians?
-En els altres escrits del Nou Testament se’ns mostren repetits exemples d’hospitalitat: els apòstols són acollits a diferents cases on aprofiten per predicar l’Evangeli de Jesús. A més, les cartes de Timoteu, la de Titus, i l’escrit als cristians Hebreus… insisteixen en l’hospitalitat com a nota característica de les comunitats cristianes. Una qualitat que es demana als bisbes i als preveres, que els apòstols deixen com a responsables de les comunitats locals quan ells marxen, serà, precisament, l’hospitalitat.

Com ha de ser la nostra hospitalitat com a cristians d´avui en dia?
-Déu és hospitalitat pura, ens acull tal com som, ens ofereix l’aliment de la seva paraula, i vol que visquem sempre amb ell a casa seva, al seu Regne. L’hospitalitat va ser una exigència de les primeres comunitats cristianes, per tant, com a cristians no podem deixar de ser hospitalaris envers els forasters que venen a casa nostra, que passen pel carrer o que truquen a la nostra porta. És una bona manera de donar testimoniatge de Jesucrist i de manifestar amb obres la nostra fe en el Déu hospitalari i misericordiós

Toni Olives

 

Publicat al full dominical del 7 de juny de 2020