LXXV Aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu del Toro

L’Església de Menorca celebra aquest any el 75è aniversari de la coronació pontifícia de la Verge del Toro.

La coronació el 1943

L’acte de coronació de la Mare de Déu del Toro va tenir lloc el 12 de setembre de 1943, festa del Sant Nom de Maria. Prèviament, el Bisbe Bartomeu Pascual havia sol·licitat a la Santa Seu la gràcia de la coronació pontifícia de la Patrona de Menorca. En carta pastoral del 24 d’agost de 1943 el bisbe anunciava amb goig aquesta concessió del Papa “reservada a les imatges de la Verge Santíssima que són més insignes per la seva antiguitat, per la fama dels seus prodigis i la devoció constant dels fidels”. Com el Santuari estava en remodelació i donat que hi van acudir nombrosos pelegrins, l’acte va tenir lloc a l’aire lliure, al peu de l’antiga torre. En finalitzar la coronació, la imatge de la Mare de Déu va ser conduïda a l’església a portada per quatre rectors i va ser col·locada en la fornícula del retaule, que havia estat donat per la Diòcesi de Mallorca. A la part inferior del retaule es va posar la següent inscripció: “Coronada, damunt Menorca reinau. 12 de setembre de 1943 “.

Actes al LXXV aniversari

La Diòcesi celebrarà de manera especial el 75 aniversari de la coronació des del mes de maig fins al mes de setembre. Les principals activitats previstes són:

  • Missa d’obertura del 75è. aniversari i benedicció dels termes, presidida pel Sr. Nunci Apostòlic Mons. Renzo Fratini. Diumenge 6 de maig, 11h., al Santuari de Monte Toro.
  • Celebració de la festa de la Verge del Toro, presidida pel Bisbe diocesà. Dimarts 8 de maig, 20’00 h. Santuari de Monte Toro.
  • Commemoració del 75è. aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu del Toro. Dimecres 12 de setembre, 20’00 h. Santuari de Monte Toro.
  • S’organitzaran durant en aquest temps peregrinacions de les diferents parròquies i comunitats cristianes al Santuari.
  • Es realitzaran xerrades de formació al voltant de la Mare de Déu i la seva advocació de Toro.
  • El “Full Dominical” de la Diòcesi dedicarà diversos espais a commemorar aquest esdeveniment, recordant la història d’aquesta advocació i la seva presència en l’art i la literatura de Menorca.

Aquest aniversari és una ocasió per renovar la devoció dels menorquins a la Verge del Toro i per conèixer millor la història i tradicions vinculades a aquest singular santuari marià.