Pregar amb els Salms – de Gadi Bosch osc

Germans i germanes (Salm 110)

El Senyor és al teu costat (Sl 110,5) El Senyor fa camí als costat nostre pels camins polsegosos del treball, fent-se servidor i germà de tothom.

El Salm 110 pot ser considerat un poema d’entronització d’un rei. I és el salm més citat en el Nou Testament, que veu en Jesús el Messies, encara que un messies pobre. I és el salm per excel.lència de la litúrgia cristiana. Així i tot un salm difícil d’encaixar.

Per la tradició messiànica jueva, el messianisme és poder i glòria, perquè esser messies des de la pobresa és una contradicció. Així mateix l’atribució messiànica dels títols cristològics cristians, entén i celebra Jesús com messies de la humanitat des de l’esplendor i poder religiós, amb l’anhel de reconeixement de tots els pobles de la terra. Segons l’Evangeli Jesús capgira aquesta visió, amb la seva manera d’actuar, la seva mort conseqüència de la seva pròpia opció, aconsegueix unir en la seva vida, messianisme i pobresa.

El Papa Francesc a l’Encíclica Fratelli Tutti aclareix que l’únic messianisme és la dignitat humana: «Hem de tornar a portar la dignitat humana al centre i sobre aquest fonament construir les estructures socials alternatives que necessitam» (FT 169) No es una opció possible viure indiferents davant el dolor, no podem deixar que ningú quedi al marge de la vida. Açò ens ha de indignar, fins fer-nos baixar de la nostra serenitat per alterar-nos pel sofriment humà. Açò és dignitat» (FT 68).

Gadi Bosch Pons

21-05-2023

Hits: 1031