Publiquen el diari del capellà de Santa Maria al segle XIX

El professor F. Xavier Martín dóna a conèixer el “Diari 1824-1844. Josep Sanxo i Sanxo”, aquest dijous 15 de novembre. La presentació del llibre, una obra sobre el capellà beneficiat de la parròquia de Santa Maria de Maó al segle XIX,  anirà a càrrec de M. A. Casasnovas, B. Llompart i J. Salord, a Can Victori, a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), a les 20 h.

L’Abadia de Montserrat ha editat aquest volum, obra d’investigació de Martín, juntament amb l’IME i la publicació ha tingut la col·laboració de la Fundació Rubió, Rotary Club Menorca i la parròquia de Santa Maria.  

Josep Sanxo i Sanxo (Maó 1776 – 1847) va ser beneficiat de la parròquia de Santa Maria de Maó, teòleg, historiador i naturalista. Era contemporani de les tres generacions de l’anomenat grup il·lustrat menorquí. Va viure durant la mateixa època que Joan Ramis i Ramis, Antoni Roig i Reixart, Antoni Febrer i Cardona i Vicenç Albertí i Vidal. 

El Diari 1824-1844 era en el seu origen una mena de consueta eclesiàstica i adquireix una gran importància pel fet de tractar temes relacionats amb la litúrgia, la llengua, la música sacra del romanticisme, la cultura popular… de l’illa de Menorca a la primera meitat del segle XIX. 

Aquesta publicació fa una aportació clau a l’hora de comprendre les conseqüències del canvi de l’Antic Règim a la revolució burgesa dins la societat insular des de la perspectiva d’un eclesiàstic liberal moderat, que contrastava amb la postura carlina d’un sector del clergat i amb la mateixa jerarquia menorquina.

Més informació sobre el perfil de F. Xavier Martín a la seva web.