Querida Amazonia de Justicia i Pau

PER QUÈ ENS INTERESSA

Iniciam una sèrie d’escrits per donar a conèixer l’Exhortació Apostòlica del Papa Francesc «Querida Amazonia», signada a Roma el passat 2 de febrer, en la qual s’hi recullen les conclusions del Sínode celebrat els dies 6-27 d’octubre del 2019, que va seguir de prop el nostre missioner seglar Óscar González, integrat en un equip missioner de l’Amazònia. Estructurat en 4 somnis, el document és fruit del camí recorregut per pastors i laics amb l’objectiu de cercar «nous camins per a l’Església a l’Amazònia i per a una ecologia integral».

L’Amazònia és un gran ecosistema estès a 9 països (Brasil, Bolívia, Colòmbia, Equador, Guaiana, Perú, Surinam, Veneçuela i Guaiana francesa) que comparteixen les condicions mediambientals de la immensa conca amazònica habitada per una població multiètnica dispersa. Declarada una de les 7 meravelles naturals del món, l’Amazònia és considerada el pulmó del planeta.

Amb aquest document, el Papa desitja «aportar un breu marc de reflexió que encarni en la realitat amazònica una síntesi d’algunes grans preocupacions, que ja vaig expressar en els meus documents anteriors, i que ajudi i orienti a una harmoniosa, creativa i fructífera recepció de tot el camí sinodal» (2)

Per què ens pot interessar a nosaltres? En paraules del Papa, «tota l’Església es pot deixar enriquir i interpel·lar per aquest treball» (4). Uns i altres cohabitem la mateixa casa comuna i som part de la mateixa i única família humana i, com Església, hem d’encarnar l’Evangeli a cada lloc del món per tal “d’adquirir multiformes rostres que manifestin millor la inesgotable riquesa de la gràcia» (6).