Raons d’esperança de Pere Fàbregues

EN L’ESPERANÇA HI CAL RECERCA

Fa setmanes vam celebrar l’anada dels Reis Mags d’Orient a retre visita a l’infant Jesús a Betlem, i en plena celebració festiva i popular només hi he vist reflectida en la societat l’oportunitat dels regals, tot agafant-nos als obsequis d’aquells savis, que ens relata el moment bíblic.

Avanço que no pretenc treure la il·lusió a ningú i que obsequiar sempre ha de significar un acte d’estima envers l’altre i per tant una expressió d’amor o de consideració que convé practicar sempre que hi hagi oportunitat. Cal vigilar que el regal no sigui interessat, per allò de que hi ha regals enverinats, però això seria un altre tema.

Vull posar la reflexió en la figura dels Mags com exemple que se’ns dona i que cal tenir en compte. La recerca.

Aquells savis, científics de la seva època, estan interessats i preocupats pels signes que reben d’un anunci que no acaben d’entendre i que els cal esbrinar. Els anuncien un salvador del món! Ho sigui, un futur ple d’esperança.

Es posen en camí des de llocs diferents, cultures distants, pensaments varis, i convergeixen, en la seva sana curiositat, en el mateix camí, inspirats per la recerca d’un món millor que ells no són capaços d’entreveure en els seus estudis astrològics, que són les seves eines habituals dels savis de l’època.

El viatge llarg i ple de perills. Fins hi tot els toca canviar el rumb de retorn per evitar ser còmplices d’un Herodes que veu perillar el seu poder i capaç d’auto assegurar-se el seu “estatus”, si cal, amb males arts.

Estaria bé que en pensar en els Reis d’Orient que, perdoneu la franquesa, hem convertit en missatgers del consumisme més salvatge i els hem privat de la seva essència, penséssim per damunt de tot en el seu esforç de recerca per trobar la Veritat.

Certament se’ns diu que els Reis van portar obsequis al Petit Infant i nosaltres mantenim la il·lusió, sobretot dels infants, també amb obsequis, però ens quedem aquí i ens acomodem a la felicitat del moment, que pot ser bona, però perdem el que se’ns vol comunicar amb el seu exemple;
l’esforç i la recerca.

Ara ja han passat unes setmanes i pot ser un bon moment per reflexionar i veure si som capaços de cercar, amb esperança, quins són els nostres camins per un món millor, començant pel nostre entorn. En tenim uns bons exemples si sabem estar atents al seu autèntic missatge.

Pere Fàbregues i Morlà

Publicat al diari Menorca 02-02-2020