Emotiu retrobament a Santa Maria

Un autèntic goig, la vetllada que vam poder viure ahir fosquet a l’església de Santa Maria amb el concert ofert per l’organista titular de la Catedral de Tarragona, Jordi Vergés, en el marc del cicle de concerts d’estiu organitzats per la Parròquia. En el seu programa, en Jordi va fer un recorregut per diferents estils i èpoques, des de Fr. Diego da Conceição (s. XVIII) a Mendelsshon (1809-1847)  en el qual el públic assistent va poder gaudir de l’amplitud i la brillantor dels sons del nostre magnífic orgue i de la magistralitat de la registració de l’organista.

El concert començà amb la Batalha de 5º Tom, que va posar en relleu les possibilitats de la trompeteria de batalla i que descriu, mitjançant els canvis de registració les diferents parts al llarg del combat entre “el bé” i “el mal” en el qual sempre triomfa “el bé”.

A continuació, va interpretar la Segona Suite de L.N. Clérambault (1676-1749). Aquesta suite es compon de set parts, el títol de les quals posa en relleu les combinacions de registres amb les que s’han d’interpretar: Plein Jeu, Duo, Trio, Basse de Cromorne, Flûtes, Récit de Nazards, Caprice sur les grands jeux.

La Toccata en Fa major de Buxtehude (1637-1707) es composa de dues parts: una improvisació, amb petit solo de pedal que dóna pas a la forma de preludi i una segona en forma de fuga, destacant el paper del pedal i acabant en l’estil de toccata. En aquesta peça van tenir especial rellevància els plens de l’orgue.

De J. S. Bach (1685-1750), vam poder escoltar, en primer lloc el Concert en Sol major que és una transcripció magistral de la composició de Johann Ernst (1696-1715) del concert per  a violí, orquestra de corda i baix continu en la mateixa tonalitat.

També, dos emotius corals del recull de Schübler: “Meine Seele erhebt den Herren” i “Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ” en els quals destaca la melodia del coral ressaltada amb registres com el corn anglès i els característics nasards.

El concert finalitzà amb la Sonata en Si bemoll major de Mendelssohn (1809-1847) amb els seus quatre moviments: “Allegro con brio”, “Andante religioso”, “Allegretto” i “Allegro maestoso e vivace” on destaquen els plens tant de l’orgue major com de la cadireta i la trompeta i bombarda del pedal. Als darrers compassos hi apareixen la trompeta i els baixons afegint brillantor i plenitud al final de l’obra.

El públic va respondre amb forts i perllongats aplaudiments a l’actuació de l’organista que com a bis va interpretar un breu coral nadalenc: In Dulci Jubilo de Johann Michael Bach en el qual destacaren les campanetes del recitatiu. Un emocionant concert, carregat de bons records, en el qual en Jordi va tornar a demostrar la total sintonia amb l’instrument i el seu profund coneixement del mateix.

La propera cita serà el dissabte 20 d’agost amb el concert que interpretarà Tomeu Mut, organista titular de la Catedral de Mallorca.

Ana Periano Parpal

Hits: 47