Avui dilluns, 28 d’octubre, ha tingut lloc en el Palau Episcopal una roda de premsa en què els bisbes de les tres diòcesis de les Illes Balears han presentat el Document de Voluntats Anticipades elaborat conjuntament per garantir els drets de les persones en el final de la vida. Hi han intervingut el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, el de Menorca, Mons. Gerard Villalonga, i el bisbe d’Eivissa i Formentera, Mons. Vicent Ribas, com també el director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut de les Illes Balears (SIPS) i delegat de Pastoral de la Salut de Mallorca, Mn. Francesc Carmona.
El document, elaborat pel SIPS, es basa en el document d’Últimes Voluntats del Govern de les Illes Balears, adaptant-lo al de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Aquest model propi oficial estarà a disposició de totes les persones que el necessitin tant a les oficines de registre de l’administració autonòmica, com a les noves oficines informatives i d’assessorament que cadascun dels tres bisbats ha obert a les seus respectives. També es podrà descarregar a les pàgines webs de tots tres bisbats i de la CEE.
Les voluntats anticipades són documents escrits en els quals un pacient és capaç d’expressar els seus desitjos, preferències i decisions respecte dels tractaments que desitja rebre o no al final de la vida, quan no estigui en condicions de decidir. Aquest document reconeix la declaració de com la persona desitja que es desenvolupi el seu procés de morir, i expressa el desig que no se li administrin mitjans de suport vital quan no hi hagi expectatives de recuperació, així com s’hi manifesta el desig de rebre cures i tractaments per a pal·liar el dolor i la simptomatologia més desagradables.
El document articula llavors les preferències del pacient en aspectes com, per exemple, si romandre al domicili o a l’hospital els darrers dies de la vida; si finalitzar-la sense aplicacions tècniques de suport vital desproporcionades i fútils; l’administració de fàrmacs; així com diferents pretensions en diverses situacions clíniques, de malaltia irreversible, d’estat vegetatiu, estat de demència greu, terminalitat, etc. A més, pot indicar si desitja que se li proporcioni un acompanyament espiritual religiós.
L’objectiu del document no és tant preparar-se per a la incapacitat com, sobretot, per a l’esdeveniment vital de la pròpia mort. És tenir un cert control pràctic sobre el que ha de fer-se, establint i articulant valors i preferències. Realitzar el document contribueix a la minva de la pròpia angúnia i por pel procés de morir, així com enforteix les relacions i la comunicació amb la família i els éssers estimats.
Aquesta iniciativa està emmarcada dins el projecte d’humanització de la salut i, especialment, aprofundeix dos aspectes de la bioètica. El primer, l’autonomia del pacient, i el segon, el principi de beneficència.
En tractar-se d’un document oficial, una volta que resti registrat a l’administració autonòmica, per defecte estarà integrat dins la història clínica. És a dir, que els metges que l’atenguin sabran si aquella persona ha complimentat el document i tindran accés a les preferències i decisions que els seus pacients hagin precisat per a la recta final de la seva vida. El document, encara que estigui registrat, es podrà modificar o anul·lar en qualsevol moment per part del declarant.
A la roda de premsa, Mons. Sebastià Taltavull ha afirmat que aquesta iniciativa “forma part de l’atenció als malalts, en donar-los l’oportunitat que puguin manifestar quines són les darreres voluntats, com volen ser atesos en els darrers moments de vida i si desitgen comptar amb la presència d’un capellà, rebre els sagraments de la Confessió, la Unció i la Comunió, com també altres atencions de signe sanitari. Ara hi ha la possibilitat de dedicar un document signat que expressa aquesta voluntat del malalt i manifesta el seu compliment”. El bisbe de Mallorca l’ha descrit com “una acció humanitària i, sobretot, eminentment cristiana”.
El bisbe de Menorca, Mons. Gerard Villalonga, ha destacat que “les persones tenim una llibertat que és fonamental, que volem que es respecti sobretot en moments decisius de la nostra vida. I un d’aqueixos moments és preparar-nos per al final de la nostra vida aquí a la terra. Per això és molt important que hi hagi un document en què es reflecteix de manera explícita allò que t’agradaria que es respectés al final d’aquesta vida per a poder morir como tu voldries fer-ho”.
Mons. Vicent Ribas ha explicat que el servei d’acompanyament que es presta des de la Pastoral de la Salut s’ofereix en residències, centres de dia, parròquies, inclús domicilis particulars, des d’on “ens acostam a aquestes persones des d’un profund respecte. Els oferim la nostra ajuda per portar endavant allò que sempre han portat dins el cor, quina és la seva voluntat per als últims moments de la seva vida. Volem acompanyar-los en el seu sofriment, acompanyar-los en la vellesa, però sempre des del respecte al que són i volen”.
“L’oferiment de formalitzar aquest document genera la possibilitat d’entendre una Església present en el món del sofriment, del dolor i del procés de morir com a mare i samaritana, que s’articula des de la relació terapèutica i d’ajuda, donant valor a la vida i a la vida en salut”, ha explicat Mn. Francesc Carmona.
El Document es donarà a conèixer públicament avui de capvespre durant una presentació que tindrà lloc a la Basílica de Sant Miquel de Palma, a les 18.30 hores. Durant l’acte, en què també se celebrarà la Missa d’Enviament dels agents i voluntaris de la Pastoral de la Salut del Bisbat de Mallorca, s’emetrà un documental elaborat per la Secretaria de Comunicació que es pot visualitzar al canal de YouTube del Bisbat de Mallorca ( https://www.youtube.com/watch?v=rRJNmL7jR_M&t=2s ).
Presentación del Documento de Voluntades Anticipadas
Hoy lunes, 28 de octubre, ha tenido lugar en el Palacio Episcopal una rueda de prensa en la que los obispos de las tres diócesis de las Islas Baleares han presentado el Documento de Voluntades Anticipadas elaborado conjuntamente para garantizar los derechos de las personas en el final de la vida. Han intervenido el obispo de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, el de Menorca, Mons. Gerard Villalonga, y el obispo de Ibiza y Formentera, Mons. Vicent Ribas, así como el director del Secretariado Interdiocesano de Pastoral de la Salud de las Islas Baleares (SIPS) y delegado de Pastoral de la Salud de Mallorca, Mn. Francesc Carmona.
El documento, elaborado por el SIPS, está basado en el documento de Últimas Voluntades del Govern de les Illes Balears, adaptándolo al de la Conferencia Episcopal Española (CEE). Este modelo propio oficial estará a disposición de todas las personas que lo precisen tanto en las oficinas de registro de la administración autonómica, como en las nuevas oficinas informativas y de asesoramiento que cada uno de los tres obispados ha abierto en sus respectivas sedes. También se podrá descargar en las páginas webs de los tres obispados y de la CEE.
Las voluntades anticipadas son documentos escritos en los que un paciente es capaz de expresar sus deseos, preferencias y decisiones respecto a los tratamientos que desea recibir o no al final de su vida, cuando no esté en condiciones de decidir. Este documento reconoce la declaración de cómo la persona desea que se desarrolle su proceso de morir, y expresa el deseo de que no se le administren medios de apoyo vital cuando no haya expectativas de recuperación, así como se manifiesta el deseo de recibir cuidados y tratamientos para paliar el dolor y sintomatología más desagradables.
El documento articula entonces las preferencias del paciente en aspectos como, por ejemplo, si quedar en el domicilio o permanecer en un hospital en los últimos días de su vida; si finalizar la vida sin aplicaciones técnicas de soporte vital desproporcionadas y fútiles; la administración de fármacos; así como diferentes pretensiones en variadas situaciones clínicas, de enfermedad irreversible, de estado vegetativo, estado de demencia grave, terminalidad, etc. Además, puede indicar si desea que se le proporcione un acompañamiento espiritual religioso.
El objetivo del documento no es tanto prepararse para la incapacidad como,sobre todo, para el acontecimiento vital de la propia muerte. Es tener un cierto control práctico sobre lo que vaya a hacerse, estableciendo y articulando valores y preferencias. Realizar el documento contribuye a la disminución de la propia angustia y miedo acerca del proceso de morir, así como fortalece las relaciones y la comunicación con la familia y los seres queridos.
Esta iniciativa está enmarcada dentro del proyecto de humanización de la salud y, especialmente, profundiza en dos aspectos de la bioética. El primero, la autonomía del paciente y el segundo, el principio de beneficencia.
Al tratarse de un documento oficial, una vez quede registrado en la administración autonómica, por defecto estará integrado en la historia clínica. Es decir, que los médicos que la atiendan sabrán si esa persona tiene cumplimentado el documento y tendrán acceso a las preferencias y decisiones que sus pacientes hayan precisado para la recta final de su vida. El documento, aunque esté registrado, se podrá modificar o anular en cualquier momento por parte del declarante.
En la rueda de prensa, Mons. Sebastià Taltavull ha afirmado que esta iniciativa “forma parte de la atención a los enfermos, al darles la oportunidad de que puedan manifestar cuáles son las últimas voluntades, de cómo quieren ser atendidos en los últimos momentos de la vida y de si desean contar con la presencia de un sacerdote, recibir los sacramentos de la Confesión, la Unción y la Comunión, como también otras atenciones de signo sanitario. Ahora hay la posibilidad de dedicar un documento firmado que expresa esta voluntad del enfermo y manifiesta su cumplimiento”. El obispo de Mallorca lo ha descrito como “una acción humanitaria y, sobre todo, eminentemente cristiana”.
El obispo de Menorca, Mons. Gerard Villalonga, ha destacado que “las personas tenemos una libertad que es fundamental, que queremos que se respete sobre todo en momentos decisivos de nuestra vida. Y uno de esos momentos es prepararnos para el final de nuestra vida aquí en la tierra. Por eso es muy importante que haya un documento en el que se refleje de manera explícita lo que a ti te gustaría que se respetara al final de esta vida para poder morir como tú desearías hacerlo”.
Mons. Vicent Ribas ha explicado que el servicio de acompañamiento que se presta desde la Pastoral de la Salud se ofrece en residencias, centros de día, parroquias, incluso domicilios particulares, desde donde “nos acercamos a estas personas desde el profundo respeto. Les ofrecemos nuestra ayuda para llevar adelante aquello que siempre han llevado dentro del corazón, cuál es su voluntad para estos últimos momentos de su vida. Queremos acompañarlos en su sufrimiento, acompañarlos en su vejez, pero siempre desde el respeto a lo que son y lo que quieren”.
“El ofrecimiento de formalizar este documento genera la posibilidad de entender una Iglesia presente en el mundo del sufrimiento, del dolor y del proceso de morir como madre y samaritana, que se articula desde la relación terapéutica y de ayuda, dando valor a la vida y a la vida en salud”, ha explicado Mn. Francesc Carmona.
El Documento se dará a conocer públicamente esta tarde durante una presentación que tendrá lugar en la Basílica de San Miguel de Palma, a las 18.30 horas. Durante el acto, en el que también se celebrará la Misa de Envío de los agentes y voluntarios de la Pastoral de la Salud del Obispado de Mallorca, se emitirá un documental elaborado por la Secretaría de Comunicación que se puede visualizar en el canal de YouTube del Obispado de Mallorca ( https://www.youtube.com/watch?v=rRJNmL7jR_M&t=2s ).
Hits: 27