Raons d’esperanca del gabinet de comunicació

Campanya Xtants 2024

“Conservar i protegir el patrimoni religiós és tenir cura de la història dels nostres pobles”

 

La “X” a favor de l’Església
La presència de l’Església al nostre país contribueix de manera decisiva al desenvolupament social i espiritual. Marcant la “X” a favor de l’Església a la declaració de la renda contribuïm a la important missió humana, pastoral, social i caritativa que realitzen les diòcesis i les parròquies al servei de tota la societat. Amb aquest senzill gest, que és absolutament gratuït, també donam suport a la tasca de conservació del patrimoni de l’Església. Des del començament de la seva activitat a Espanya, fa 20 segles, l’Església ha contribuït a crear un patrimoni de gran valor social, cultural i religiós.

El gran impacte del patrimoni eclesiàstic
Al llarg de la història els fidels han ajudat que, amb el mecenatge de l’Església, sorgissin catedrals, ermites, basíliques o esglésies a tot el territori nacional. Els grans moviments artístics de la història han crescut al nostre país de la mà de l´Església: romànic, gòtic, barroc, renaixement, classicisme tenen les seves millors expressions en obres de l’Església. El patrimoni de l’Església, del poble de Déu, és al servei del conjunt de la societat i del bé comú, i forma part del patrimoni cultural espanyol. A més, a molts llocs també ha creat un patrimoni immaterial, vinculat a la identitat dels pobles que es fa visible en peregrinacions, festes populars, romeries, etc. Aquest patrimoni, material i immaterial, redunda en benefici de tota la societat perquè atrau visitants i turisme, d’això és conscient la diòcesi de Menorca amb un patrimoni d’un gran valor històric tant per a la societat menorquina com per al turisme cultural de l’illa. L'Església, per això, dedica una part dels seus recursos a la conservació del patrimoni perquè continuï donant testimoni de la bellesa de Déu, dels valors de l’Evangeli i de la presència del poble cristià.

Visites al patrimoni religiós de Menorca
Actualment, l’Església té cura i conserva la quantitat més gran de béns d’interès cultural al nostre país. Aquest afany és signe manifest de la seva responsabilitat. El patrimoni de l’Església de Menorca comprèn diversos edificis d’interès cultural com ara la Catedral o l’església dels Socors, a Ciutadella, o les de Sant Francesc i Santa Maria, a Maó. Durant aquests mesos els menorquins i visitants tenen l’oportunitat de visitar el patrimoni cultural i religiós de la diòcesi de Menorca. A Ciutadella, es poden visitar la Catedral i el Convent de Sant Agustí, mentre que a Maó l’església de Santa Maria i la seva rectoria, que té l’estructura d’una casa menorquina del segle XVIII i, també, la parròquia de Sant Francesc. De maig a octubre amb les visites guiades que s’ofereixen de dilluns a dissabte, a les 12 h, a la Catedral i al Convent de Sant Agustí, els visitants poden descobrir de manera més profunda la història d’aquests dos edificis. Més endavant a Maó, del 4 de juliol al 12 de setembre, cada dijous a les 19.30 h s’oferiran visites guiades a la parròquia de Sant Francesc. L’any 2023 més de trenta mil persones van visitar la Catedral i el Convent de Sant Agustí, a Ciutadella, i més de vint mil l’Església de Santa Maria, a Maó.

Joan Pau II, el Papa de la cultura
El Papa Joan Pau II va ser el principal artífex de l’actualització de la perspectiva de l’art i la cultura al si de l’Església. Va destacar com les arts busquen i interpreten la Veritat, i com per aquest motiu fe i art són inseparables. El 1982 va crear el Consell Pontifici per a la Cultura, i l’any 1993 la Pontifícia Comissió dels Béns Culturals de l’Església. Deia el Pontífex que “una fe que no es fa cultura és una fe no plenament acollida, no totalment pensada, no viscuda fidelment.” En definitiva, el valor del patrimoni de l’Església és immens, i indubtablement costa molt esforç mantenir-lo. El més important és que, segles després, segueix ajudant a les persones a viure la interioritat i la fe cristiana i a trobar-se amb Déu i amb els germans.

 

Gabinet de Comunicació del Bisbat de Menorca

Hits: 102