Ser instruments de pau i fraternitat

El 28 de juliol va tenir lloc al claustre del Seminari Diocesà, a Ciutadella, la tradicional trobada interreligiosa, que va comptar amb una gran assistència.

Van participar membres del budisme, de la fe bahà’í i de les diferents confessions cristianes (evangèlica, anglicana i catòlica), amb el desig de pregar i reflexionar conjuntament sobre la pau i la fraternitat.  

La trobada va començar amb unes paraules de benvinguda d’Isabel Marquès, directora del Secretariat Diocesà d’Ecumenisme i Diàleg Interreligiós, agraint a tots els presents el seu interès i la seva participació.

Tot seguit, van intervenir els representants de les diferents religions.

El bisbe Gerard va encoratjar a viure cercant el bé i la unitat, per a construir la pau a tot el món. “Si ens respectam i estimam entre totes les religions, esteim donant un testimoni de pau i fraternitat als altres, un testimoni d’un amor profund a Déu.”  A més, va valorar positivament la relació fraterna que existeix entre les diferents religions presents a Menorca.

En aquest sentit, el representant budista Guen Kelsang Rabjor va destacar que, perquè hi hagi pau al nostre entorn, el més important primer és cultivar la pau interior. “El millor que podem fer es pregar perquè hi hagi harmonia, perquè es superin tots els conflictes.”  Va compartir una pregària sobre els ensenyaments de Buda, que ens convida a pensar en els altres.

Dolores Perales, germana dominica de l’Anunciata, va explicar que fa molts anys que el diàleg ecumènic i interreligiós està present. Déu, creador de l’Univers, és pare de tota la humanitat, i les religions han d’afavorir la pau. A més, va dir que l’encíclica del Papa Francesc, “Fratelli tutti”, ens parla de la necessitat d’un ètica global de solidaritat i cooperació.”

El reverend anglicà Paul Strudwick va expressar que el Papa Francesc ens adverteix de dos grans desafiaments: de l’individualisme i el materialisme. Tots hem estat creats a imatge i semblança de Déu i, per tant, això ens recorda que esteim cridats a cultivar el respecte i la unitat en l’àmbit familiar i amb els amics. L’anglicà va manifestar que la caritat comença per un mateix, i que Jesús és un gran referent d’aquest respecte i unitat que hem de construir.

Miguel Ángel  Saeta, pastor de l’Església evangèlica de la comunitat de Ciutadella, va començar la seva intervenció manifestant que és complicat trobar la pau i preservar-la, ja sigui en la nostra vida personal com en el món (problemes personals, conflictes…), però que ja tenim el més important: la pau de Déu sempre està dins nostre. “ L’única pau vertadera és Déu, en ell resideix l’amor i la pau.”   Jesús explica als deixebles: “Us deix la pau, us don la meva pau no com la dona el món, us la don a vosaltres” (Jn 14,27).

Finalment, en la línia de la resta de reflexions, Isabel Moll, membre de la fe bahà’í, va posar en relleu que Déu ens mostra la pau i el camí per cercar el benestar de tota la humanitat. “Tots els pobles de la Terra han d’adoptar un llenguatge universal: la pau”.  Dues companyes de la fe bahàí van compartir una pregària i uns càntics per la pau.

Al llarg de la trobada es va comptar amb l’acompanyament musical de tres joves músics, estudiants de conservatori,  Jorge, Marina i Jana. Aquests intervals musicals van demostrar que la música és també un llenguatge universal de pau i fraternitat.

Per acabar, Paca Llabrés, directora del Secretariat Diocesà de Turisme, va recitar un poema sobre la pau de Rafael Alberti (“¡Paz, paz, paz! Paz luminosa”).

També es va compartir un refrigeri i es va viure una estona de convivència i diàleg.

CASTELLÀ 

Ayer, 28 de julio, tuvo lugar en el claustro del Seminario Diocesano, en Ciutadella, el tradicional encuentro interreligioso, que contó con una gran asistencia.

Participaron miembros del budismo, de la fe bahá’í y de las diferentes confesiones cristianas (evangélica, anglicana y católica), con el deseo de orar y reflexionar conjuntamente sobre la paz y la fraternidad.

El encuentro comenzó con unas palabras de bienvenida de Isabel Marquès, directora del Secretariado Diocesano de Ecumenismo y Diálogo Interreligioso, agradeciendo a todos los presentes su interés y participación.

A continuación, intervinieron los representantes de las distintas religiones.

El obispo Gerardo alentó a vivir buscando el bien y la unidad, para construir la paz en todo el mundo. “Si nos respetamos y amamos entre todas las religiones, estamos dando un testimonio de paz y fraternidad a los demás, un testimonio de un amor profundo a Dios.” Además, valoró positivamente la relación fraterna que existe entre las distintas religiones presentes en Menorca.

En este sentido, el representante budista Guen Kelsang Rabjor destacó que, para que haya paz en nuestro entorno, primero necesitamos cultivar la paz interior. “Lo mejor que podemos hacer es rezar para que haya armonía, para que se superen todos los conflictos.” Compartió una oración sobre las enseñanzas de Buda, que nos invita a pensar en los demás.

Dolores Perales, hermana dominica de la Anunciata, explicó que hace muchos años que el diálogo ecuménico e interreligioso está presente. Dios, creador del Universo, es padre de toda la humanidad, y las religiones deben favorecer la paz. Además, manifestó que la encíclica del Papa Francisco, “Fratelli tutti”, nos habla de la necesidad de una ética global de solidaridad y cooperación.”

El reverendo anglicano Paul Strudwick expresó que el Papa Francisco nos advierte de dos grandes desafíos: del individualismo y el materialismo. Todos hemos sido creados a imagen y semejanza de Dios y, por tanto, esto nos recuerda que estamos llamados a cultivar el respeto y la unidad en el ámbito familiar y con los amigos. El anglicano manifestó que la caridad comienza por uno mismo, y que Jesús es un gran referente de ese respeto y unidad que debemos construir.

Miguel Ángel Saeta, pastor de la Iglesia evangélica de la comunidad de Ciutadella, empezó su intervención manifestando que es complicado encontrar la paz y preservarla, ya sea en nuestra vida personal como en el mundo (problemas personales, conflictos. ..), pero que ya tenemos lo más importante: la paz de Dios siempre está dentro de nosotros. “La única paz verdadera es Dios, en él reside el amor y la paz.” Jesús explica a los discípulos: “La paz os dejo, mi paz os doy; no os la doy como la da el mundo. (Jn 14,27).

Finalmente, en la línea del resto de reflexiones, Isabel Moll, miembro de la fe bahá´í, puso de relieve que Dios nos muestra la paz y el camino para buscar el bienestar de toda la humanidad. “Todos los pueblos de la Tierra deben adoptar un lenguaje universal: la paz”. Dos compañeras de la fe baháí compartieron una oración y unos cánticos por la paz.

A lo largo del encuentro se contó con el acompañamiento musical de tres jóvenes músicos, estudiantes de conservatorio, Jorge, Marina y Jana. Estos intervalos musicales demostraron que la música es también un lenguaje universal de paz y fraternidad.

Por último, Paca Llabrés, directora del Secretariado Diocesano de Turismo, recitó un poema sobre la paz de Rafael Alberti (“¡Paz, paz, paz! Paz luminosa”). También se compartió un refrigerio y se vivió un rato de convivencia y diálogo.