“Si cerques referents aquí són”, el nou llibre de Mn.Bosco Faner

Divendres passat, 18 de desembre, va tenir lloc la presentació del primer volum de “Si cerques Referents, aquí són” (editorial Granada Costa, 2020) a la parròquia de sant Esteve de Ciutadella de Menorca. Aquesta obra, com bé va explicar el propi autor, sorgeix de la lectura de l’Exhortació Apostòlica del Papa Francesc, Gaudete et Exsultate, que tracta sobre la vocació a la santedat en el nostre món actual.

El llibre és un recorregut diari del santoral del primer trimestre del l’any (90 sants de gener a març) jutament amb una reflexió sobre la vida dels sants i què podem aprendre a partir del seu exemple. Bosco Faner va manifestar la seva intenció de completar aquest santoral tan especial amb dos volums més i va agrair la presència del bisbe de Menorca, Mons.Francesc Conesa, i d’un gran nombre de fidels que no van voler faltar a l’esdeveniment, així com la col·laboració constant de la editorial Granada Costa.

Durant la presentació l’autor va comptar amb la col·laboració de tres persones del seu entorn: Sebastià Bosch, diaca permanent, Eulàlia Cavaller, mestra, i Cristina Martí, religiosa del col·legi de la Consolació de Ciutadella, els que ens van explicar “com portar la santedat a la pràctica “.

Sebastià ens va recordar que una de les qualitats més importants dels sants és la caritat, que ens porta cap a la justícia, la castedat, l’amor i el camí al cel. Així mateix, va destacar que la santedat la contemplem diàriament entre les persones del nostre entorn com els pares, avis, sacerdots, persones necessitades, etc., i que Jesús és el nostre major referent per a ser sants. També va assenyalar el paper dels màrtirs qui mai van renunciar a la seva fe malgrat les adversitats i són un exemple per a tots nosaltres.

D’altra banda, Eulàlia va dividir en dues parts la seva intervenció. En primer lloc, va destacar que “molts de nosaltres tenim referents superflus, com a models, esportistes, famosos en general als que no acudim quan de veritat ho necessitem, ja que no són referents espirituals. No obstant això, sí busquem el consell d’una mare, un germà, un amic, una àvia, un catequista o del sacerdot de la nostra parròquia “.

A més va expressar que tots nosaltres hem de ser referents cristians en aquesta societat canviant en què vivim, moltes vegades allunyada de l’espiritual, on alguns dels referents juvenils són “youtubers”, “instagramers” o “influencers”. Segons Eulàlia, “els cristians estem cridats a contagiar amor, alegria, generositat, solidaritat, empatia cap als altres“. A la segona part, va destacar algunes de les qualitats de Bosco, que el converteixen en un referent cristià: la seva autenticitat, mostrant-se tal i com és; la seva gran convicció en el que creu, el que fa i en el que viu; propagador incansable de la fe compartint amb els altres el que viu i el que sent; l’escolta, sempre disponible per a tots; el seu característic sentit de l’humor, convertint situacions problemàtiques en anècdotes.

Finalment, la germana Cristina, va explicar que “al llarg de la nostra vida tenim diferents referents que ens acompanyen i que es caracteritzen per la seva transparència, autenticitat i coherència, ens donen coratge i ens animen a seguir cap endavant i ser millors persones“.

Déu sempre disposa en les nostres vides persones exemplars, Ell sap millor que ningú quin és el referent que més ens convé en cada moment. Els cristians estem cridats a ser referents en nom de Jesús, fixant-nos en la seva vida, acompanyant als més pobres i desfavorits. Cristina, ens va animar a tots a ser-ho. Els nostres referents no poden ser altres que els sants i hem de parlar de dues exigències: contemplar els sants de l’Església, d’ahir i d’avui, que són model per als creients, i el que importa és contemplar el conjunt de la seva vida, que reflecteix part del que és Jesucrist.

Per acabar, va exposar que tots els cristians som cridats a ser sants, partint de les Benaurances, la qual cosa també indica Bosco a la introducció del seu llibre. Així mateix, va destacar que l’obra ha estat creada a partir dels comentaris de Facebook escrits pel mateix autor entre els anys 2014 i 2020, xarxa social en la qual compta amb més de quatre mil seguidors. “Aquests comentaris són reals, senzills, concrets i il·luminen la vida diària de cada un de nosaltres. Ningú neix sant, tots els cristians som cridats a ser sants, és a dir, a fer extraordinari el que és ordinari “, va concloure Cristina.

Finalment, Bosco Faner va tornar a dirigir-se als assistents animant-los a reflexionar sobre les seves vides a partir de la lectura d’el llibre i a tenir sempre “metes altes que ens condueixen a la santedat“. Després de les seves últimes paraules, dos músics ens van delectar amb composicions religioses que van animar l’ambient de reflexió de la vetllada. Des d’aquí volem agrair a Bosco la publicació d’aquesta nova obra que, juntament amb les anteriors, ens ajuda a créixer com a cristians i a aprofundir en la fe.

Hits: 94