Una mirada a les esglésies ortodoxes orientals

Etimològicament “ortodoxa” significa “de recta doctrina”. En aquest sentit, totes les Esglésies es consideren i són ortodoxes.

Fotografia portada: Visita d’Abouna Rewis (el qui porta la icona) al bisbe de Solsona.

Però aquest terme, amb el pas del temps i per diverses circumstàncies, ha agafat un significat més específic (S. XVI). Anteriorment es parlava de grecs i llatins. Ara, ”catòlics” és igual a món llatí, “ortodoxes” equival a món oriental.

Totes les esglésies cristianes reciten el símbol de Nicea-Constantinoble, on es diu: “Crec en l’Església: una, santa, catòlica i apostòlica”. El terme “catòlic” té un sentit quantitatiu i geogràfic significa “universal”. En sentit estricte i precís, el terme “catòlic” s’aplica a l’Església que té com a cap, el bisbe de Roma. L’Església catòlica engloba també les esglésies i comunitats de diferents ritus orientals com l’armeni, el siríac occidental i l’alexandrí, que, totes elles, man tenen comunió amb Roma. Les “ortodoxes” són les esglésies de tradició bizantina no unides a Roma.

Sovint s’aplica, erròniament, el terme “ortodoxa” a la litúrgia d’aquestes esglésies. La litúrgia, xerrant amb propietat, no és ni ortodoxa ni catòlica. L’Església ortodoxa és de tradició litúrgica bizantina, amb les seves variants (grega, eslava, romanesa etc..); les Esglésies ortodoxes orientals són de tradició litúrgica: armènia, siríaca occidental i alexandrina. L’Església catòlica és de tradició litúrgica romana, tot i que, el que és essencial del ritus, l’Eucaristia, totes elles són exactament iguals, però cadascuna ho celebra segon les seva tradició.

Establerta aquesta distinció entre món llatí o occidental i grec o oriental, hem de distingir entre “ortodoxes” en sentit estricte i “ortodoxes orientals”. Els primer terme designen les esglésies de tradició litúrgica bizantina no unides a  Roma (Patriarcat de Constantinoble, Església Russa, Grega, Romana, Servia, Búlgara, etc.). Les altres esglésies, anomenades “Esglésies ortodoxes orientals”, es refereix a aquelles esglésies de diferents tradicions litúrgiques però totes elles d’obediència a Roma, la qual cosa les distingeix de les esglésies ortodoxes en sentit estricte.

ESGLÈSIES ORTODOXES ORIENTALS, autocèfales:

  • Església Copta ortodoxa d’Alexandria.
  • Església ortodoxa Siríaca d’Antioquia.
  • Església Apostòlica d’Armènia.
  • Església Síria Malankara (L’Índia).
  • Església ortodoxa Etíop.
  • Església ortodoxa d’Eritrea.

Quan a les Esglésies Orientals, i concretament a l’Església  Ortodoxa copta, a més de manifestar el mateix Credo, que nosaltres i ens persignam d’igual manera. Compartim també…

-El  Papa Chenuda III firmà a Roma, juntament amb el Papa Pau VI, una declaració cristològica comuna, en la qual es reconeixia, per una part, que les disputes del passat foren fonamentalment terminològiques i, per altra banda, que ambdues Esglésies  confessen i professen substancialment la mateixa doctrina cristològica, per la que Crist, Déu encarnat, és confessat perfecte en la seva divinitat i perfecte en la seva humanitat.

-També es va decidir que es respectarien:  història,  tradicions i litúrgies pròpies d’aquesta Església.  8 de maig de 1973.

-Joan Pau II en el discurs a Alexandria 22 de juny de 1979: “Me complazco en hacer mías las afirmaciones de la Declaración conjunta firmada por mi venerado predecesor el Papa Pablo VI con el Papa Shenouda III en 1973, y el aliento que ha seguido prestando la Santa Sede a este diálogo a partir de aquella fecha.”

-A l’Assemblea General del 10 de maig de 2023, el Papa Francesc manifestà: “Es con gran alegría que saludo hoy a su Santidad Tawadros II, Papa de Alejandría, Patriarca de la sede de San Marcos  y la ilustre delegación que le acompaña. Su Santidad Tawadros ha aceptado mi invitación, de venir a Roma para celebrar conmigo el 50º aniversario del histórico encuentro entre el Papa San Pablo VI y el Papa Shenuda III en 1973 (…) que culminó con la firma de una memorable declaración cristológica común”.

-Tantes coses en comú i diferents adversitat  (invasions, guerres, cos d’Estat…) ens han mantingut aïllats, uns dels altres,  tants segles….

Isabel Serra, professora de l’escola de teologia a Maó.

Visita a Menorca d’Abouna Rewis, representant de l’Església copta a Espanya:

-A Maó: dilluns 25 de novembre, a les 20.30 h, a la Casa de l’Església, oferirà una xerrada sobre el tema “Qui són els cristians coptes?”

-A Ciutadella: dimarts 26 de novembre, a les 19 h, es farà una pregària ecumènica a la Catedral.