La Setmana Santa i Pasqua a l’Església de Menorca

La Setmana Santa i Pasqua són els dies més importants per als cristians en els quals recordem la passió, mort i resurrecció de Jesús.  Enguany, degut a les restriccions sanitàries, tampoc es van poder celebrar les processons i altres expressions de pietat popular en els carrers i places, però això no ens va impedir viure amb profunditat aquesta Setmana Santa.

Tot respectant les normes sanitàries,  els fidels es van poder reunir a les parròquies per a participar a les celebracions litúrgiques i viure en comunitat els misteris centrals de la seva fe. A més, van poder participar d’altres actes que les confraries van organitzar al llarg de la setmana en els diferents arxiprestats.

El Diumenge de Rams, moment en què celebram l’entrada de Jesús de Natzaret  a Jerusalem,  les celebracions van incloure la benedicció de rams i palmes. El bisbe Mons. Francesc va presidir l’Eucaristia a la Catedral i en l’homilia va manifestar l’abandonament que sentirà Jesús en el moment de la seva mort, tant per part dels homes com del seu Pare estimat.

El Dimecres Sant, el Pastor de la nostra Església va presidir la Missa Crismal a la Catedral, la qual va tenir a eix central la benedicció dels Sants Olis- dels catecúmens i dels malalts- i la renovació de les promeses sacerdotals per part dels capellans de la Diòcesi. En ella Francesc va expressar d’una banda la importància de la unitat per a impulsar la missió evangelitzadora de l’Església i, d’una altra, la necessitat de ser Església samaritana, al servei dels més vulnerables.

Un missatge profund va marcar les celebracions del Dijous Sant: “Estimeu-vos els uns als altres”, el manament que Jesús va ensenyar als seus deixebles en el Sant Sopar. A les diferents parròquies de la nostra diòcesi  aquesta celebració es va celebrar en un ambient íntim i fratern. A l’Eucaristia de la Catedral, Mons. Francesc va ressaltar que si volem ser els deixebles de Jesús hem de fer de la nostra vida un servei, recordant i agraint de manera especial tot el treball que fa Càritas per al servei dels més pobres.

Les celebracions del Tridu Pasqual van continuar amb el Divendres Sant, dia en què els cristians centrem l’atenció en el misteri de la mort salvadora de Crist. El bisbe de Menorca va reflexionar sobre l’aigua i la sang que brollen de la creu: “ hem estat engendrats a la creu; hem nascut a la fe en aquest misteri de la creu. Per això, encara que aquest dia és de meditació i silenci, no és un dia trist”.  També va indicar que els cristians ens hem de comprometre a “estar a prop dels crucificats  del nostre temps, dels que pateixen injustícia, discriminació, violència, fam o misèria”. Després, també a la Catedral, es va celebrar el Sermó de les 7 paraules, una reflexió sobre les últimes paraules que Crist va pronunciar a la creu.

Finalment, les parròquies de la nostra diòcesi van celebrar la Vetlla Pasqual, en la que s’anuncia i proclama la resurrecció de Jesús.  “Aquesta notícia joiosa i sorprenent ens arriba també a nosaltres en aquesta nit santa: Jesús de Natzaret, el profeta enviat per Déu, viu per sempre”, va afirmar el bisbe Francesc.  En diverses parròquies, els catecúmens van rebre les aigües baptismals. El Diumenge de Pasqua es va celebrar la processó de l’Encontre a l’interior de la parròquia de Santa Maria de Maó. Els assistents van viure amb molta emoció el moment en el qual es van trobar les imatges de la Verge Maria i Jesús Ressuscitat.

 

 

 

 

Hits: 15