L’espiritualitat feta música

Poder escoltar els sons del Gran Orgue de Santa Maria entreteixint melodies que acompanyen l’ànima i ofereixen pau a l’interior de la Parròquia. Aquest va ser el privilegi que van poder gaudir els assistents al concert ofert per l’organista de la Catedral de Mallorca, Tomeu Mut, el passat dissabte vespre.

Tomeu Mut, en la seva primera actuació a Maó, apostà per un programa agosarat i molt encertat en el qual els protagonistes van ser dos compositors d’èpoques i estils totalment diferents, però, amb un lligam comú, el seu sentit de l’espiritualitat: J.S. Bach (1685-1750) i Arvo Pärt (1935-). El concert s’inicià amb una obra d’aquest darrer autor, Pari intervallo, una composició eminentment intimista al voltant de l’acord de mi bemoll en la qual dialogaren el quintatò i la flauta cònica, ambdós registres, situats en el recitatiu de l’Orgue.

A continuació, Tomeu Mut va interpretar tres corals “Schübler” de J. S. Bach que són transcripcions de moviments de cantates corals per a orgue amb dos manuals i pedal: Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649, Meine Seele erhebt den Herren BWV 648, en el qual van destacar la flauta dolça, la gamba i la veu humana i Kommst du nun, Jesu, von Himmel herunter auf Erden amb el corn anglès, la dotzena del recitatiu i la flauta travessera junt amb el nasard de la cadireta.

L’obra Annum per annum de Pärt es composà per celebrar els 900 anys de la Catedral de Speyer (Alemanya). S’hi inclouen cinc moviments corresponents a la Missa Ordinària: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Agnus Dei. En ella, es van poder escoltar moltes de les possibilitats sonores de l’Orgue, des de l’inici apagant el motor de l’instrument fins el crescendo final i potent amb el qual finalitza. Van destacar registres com la flauta dolça, la flauta suïssa, la gamba, el cromorn, els plens, els nasards i l’oboè.

Continuà el programa amb tres corals de Bach més: Wer nur den lieben Gott läss walten, a base de registres de 8’, Wo soll ich fliehen hin, en el qual destacà el cantus firmus del cromorn i el conegut Wachet auf, ruft uns die Stimme. D’Arvo Pärt, Tomeu Mut interpretà, també, l’obra Trivium que presenta tres elaboracions d’una melodia que es va ampliant  i recombinant mitjançant la registració de cada part jugant amb els plens i registres solistes com ara la flauta suïssa.

El concert va concloure amb el gran Preludi i Fuga en si menor BWV 544 de J. S. Bach, de caràcter melancòlic i dramàtic on s’hi reflecteixen alguns episodis de la Passió de Jesucrist i en el que destacaren els plens i la trompeta i bombarda del pedal. El públic assistent agraí la interpretació de l’organista amb perllongats aplaudiments davant els quals Tomeu va respondre amb un bis, el coral de J.S. Bach, Liebster Jesu wir sind hier, en el qual els nasards de l’orgue van aconseguir un clima de recolliment interior.

Un brillant colofó a una interpretació de categoria i qualitat. Aquest dijous 25 d’agost tindrà lloc l’últim dels concerts d’aquest cicle d’estiu que anirà a càrrec de l’organista del monestir de Ripoll, Modest Moreno.

Ana Periano Parpal 

Hits: 35