MISSATGE DEL BISBE FRANCESC EN OCASIÓ DE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

UNA OPORTUNITAT PER A CRÉIXER

MISSATGE EN OCASIÓ DE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

Benvolguts diocesans:

Des de fa uns dies, molts de nosaltres ens trobam reclosos a casa nostra a causa de la pandèmia del coronavirus. Comparteix amb vosaltres algunes reflexions que m’ha suscitat aquesta crisi inesperada i sense precedents que estem vivint. Com diu Sant Pau, “sabem que Déu ho disposa tot en bé dels qui l’estimen” (Rm 8, 28); per això pens que aquestes circumstàncies ens poden ajudar a créixer, sobretot interiorment.

1.- L’experiència de la fragilitat

El Covid-19 ha irromput de cop a les nostres vides. Tot d’una, enmig dels nostres quefers i rutines, ens hem vist obligats a fer una aturada, a detenir el nostre tràfec diari i a extremar precaucions perquè a tots ens amenaça la malaltia. Aquesta crisi ens fa viure en primera persona i de manera molt viva una cosa que la Sagrda Escriptura no cessa de repetir: que la vida de l’home és com l’herba, que floreix al matí i a la tarda es marceix (cf. Sal 89, 6). És a dir, que som fràgils i caducs.

Confiàvem en el poder de la tècnica, en els avenços de la medicina i no pensàvem que ens tocaria viure una situació com l’actual. En pocs dies el temor -i algunes vegades el pànic- s’ha apoderat de nosaltres. Pens que és una oportunitat perquè reconeguem la fragilitat de la nostra vida i repetim amb el salmista: “Feu-me conèixer Senyor, la meva fi, els anys de vida que em queden: Que m’entemi que pas de pressa” (Sal 39, 5). Pensar en la nostra debilitat ens fa també més humils de cara a Déu i davant els altres.

A més, aquests sentiments ens acosten a moltes persones -sovint ignorades en la nostra societat del benestar- que viuen en la solitud, o a les que la malaltia té recloses a casa seva, en els geriàtrics o als hospitals. Saber-nos fràgils i saber que els altres també ho són, ens fa més humans.

2.- Depenem els uns dels altres

Hi ha un altre sentiment molt viu en aquests dies: la consciència que tots depenem els uns dels altres. I això és cert no només a petita escala, sinó a nivell mundial, perquè el virus no sap de fronteres. Només podrem fer front a la malaltia si tots prenem les degudes precaucions sanitàries. Depenem dels altres. Per això, hem de complir amb les normes mèdiques no només per por a contaminar-nos, sinó per amor i respecte als altres, perquè nosaltres no contaminem a ningú. En aquests dies estem experimentant, d’una manera singular, que tots formam una família i que som
corresponsables uns dels altres.

La cancel·lació d’algunes activitats públiques de l’Església com les catequesis, els habituals actes de pietat i, sobretot, de la Santa Missa, obeeix a aquesta raó superior. Creieu-me que ha estat dolorós per a mi donar la norma que tot això s’havia de suspendre, però per respecte als altres, perquè no es vegin infectats, he hagut de fer-ho. Espero que tots comprengueu aquestes raons.

3.- Temps d’interioritat

El confinament a casa nostra pot ser també una ocasió per créixer interiorment. Seria una pena que no aprofitéssim el temps lliure que tenim per créixer per dins. Per a això, us recoman cercar al llarg del dia un temps de silenci, sense televisió ni videoconsoles, sense ordinador ni telèfons mòbils. Un temps per llegir amb pau un passatge de l’Evangeli i pregar al Pare que veu en el secret de cor (cf. Mt 6, 6). El cristià no necessita per a pregar acudir a un temple, perquè sap que tota la seva persona és temple en el qual Déu habita.

Aquesta Quaresma està sent molt especial per a nosaltres, els cristians. Les normes sanitàries ens impedeixen celebrar junts l’Eucaristia, que és la font i cimal de tota la vida cristiana (cf. LG 11). Però podem aprofitar aquest “dejuni eucarístic” per desitjar amb més força rebre el cos de el Senyor i anhelar saciar-nos amb el Pa que ens dóna la vida (a això se li sol dir “comunió espiritual”). Estem convençuts que, per aquest mitjà, Déu ens donarà la seva gràcia per continuar vivint com a seguidors de Jesucrist. Aquesta circumstància ens convida també a adonar-nos de la importància de l’Eucaristia. Quan ens és fàcil accedir-hi, moltes vegades la descuidam o la vivim distretament. Tant de bo aquest temps d’absència de celebracions ens porti a valorar més el regal que suposa poder celebrar com a comunitat cristiana l’Eucaristia.

Podem també ajudar-nos dels materials que hi ha per pregar amb la litúrgia i viure amb tota l’Església aquests dies de Quaresma. A la web de la Diòcesi trobareu les seccions “Prega i reflexiona” i “Celebrar Quaresma en família” que us poden ajudar; però també podeu cercar altres materials que us serveixin per viure interiorment aquest temps. Tenim també belles i tradicionals pregàries, que podem resar en aquests dies, com el Sant Rosari i l’exercici del Viacrucis. I que bo seria fer-ho en família!

Potser ens toqui també viure la Setmana Santa a la intimitat de el cor. Fem l’esforç perquè no sigui una Setmana Santa buida. Potser no puguem participar en la Missa ni sortir a la processó, però ningú ens pot arrabassar la vivència del misteri central de la nostra fe, que és la mort i resurrecció del nostre Salvador.

4.- Una oportunitat per a l’exercici de les virtuts

L’exercici de les virtuts ens ajuda també a créixer interiorment. Aquest temps de viure aïllats a casa nostra ens brinda l’oportunitat de descobrir, entre d’altres, el valor de l’austeritat. Tot d’una ens hem vist obligats a suspendre les nostres recarregades agendes i hem descobert que es pot viure sense anar al cinema o a el teatre, sense discoteques, gimnasos o viatges. Es pot viure una vida més sòbria i senzilla, sense tantes despeses supèrflues que solem fer. Això ens ajudarà també a
apreciar les petites coses que la vida ens ofereix: el goig d’estar amb la família, un passeig per la platja o un bon àpat amb els amics.

La convivència prolongada amb la família, de vegades en espais estrets, ens demanarà sens dubte exercir altres virtuts com la paciència, la comprensió i, sobretot, la caritat. Si els aprofitam bé, aquests dies poden ser una oportunitat per créixer en l’amor, que “tot ho lliga i perfecciona” (Col 3, 14).

5.- Solidaritat

Durant aquests dies estem contemplant nombrosos gestos de solidaritat, que ajuden a humanitzar el nostre món. Són moltes les persones que vetllen perquè tot funcioni i perquè disposem dels serveis mínims. Hem vist també gestos extraordinaris de generositat amb els altres. A tots ells hem d’aplaudir.

Hem de seguir mantenint l’esforç per atendre a tots, especialment als més febles. Amb raó les nostres Càritas han posat el cartell de “no es tanca”, perquè són moltes les persones que segueixen necessitant la nostra ajuda.

Hem de preparar-nos també per al que ens espera una vegada que acabin aquestes setmanes d’aïllament, perquè em tem que les conseqüències econòmiques poden ser molt greus, la qual cosa provocarà pèrdua de riquesa i de llocs de treball. Moltes persones a la nostra illa, que necessiten del turisme per subsistir, es poden veure afectades. També molts altres que vénen a treballar durant la temporada estival. Posem en marxa “la imaginació de la caritat” per a pensar com podrem atendre’ls.

I no oblidem mai a tants germans nostres que pateixen en diferents llocs del món. La crisi que vivim no ens pot portar a tancar-nos en nosaltres mateixos. No som el centre del món. Els refugiats, les dones maltractades, els fillets famolencs, les persones que veuen violats els seus drets fonamentals… tots ells segueixen estant aquí. Cada un d’ells és un germà que reclama ajuda.

6.- Gratitud

Un altre sentiment que brolla aquests dies és el de gratitud. És bo sentir-ho i viure-ho junts, perquè ens fa créixer com a societat. És emocionant escoltar els aplaudiments que cada tarda s’ofereix a el personal sanitari. Però podríem afegir a moltes altres persones que segueixen vetllant per nosaltres, que s’exposen a la malaltia pel bé de tots.

A aquesta llista desig afegir els noms de molts sacerdots, que des del primer moment han estat a disposició de tots per ungir un malalt, confortar els pobres o atendre a qui té una necessitat material. Em consta que molts s’estan esforçant per mantenir el contacte amb els feligresos, aprofitant les noves tecnologies i les xarxes socials. A ells, per tant, vagi també la nostra gratitud i reconeixement.

7.- Intercedir

En aquest temps som més conscients de la nostra debilitat i, per això, de la necessitat de pregar al Pare demanant que ens ajudi a superar la malaltia, que aculli l’ànima dels que han mort, que conforti a les famílies i que doni coratge als malalts. És polit pregar pensant en els altres, eixamplant el cor perquè càpiga en ell tot el món. Preguem amb la confiança que el Pare del cel no donarà una pedra a aquell que li demana un pa, ni desitja la malaltia o la mort, sinó que donarà sempre coses bones als qui l’hi demanen (Cf. Mt 7, 11). Per això la pregària ens fa viure aquests dies amb esperança i optimisme.

Per la meva banda, comptau amb la meva pregària per vosaltres, per les vostres famílies i molt especialment pels malalts. Tots ells estan molt presents en la celebració diària de l’Eucaristia. Us tenc a tots molt presents.

Ens encomanam a la protecció de la Mare de Déu, en la seva advocació de la Muntanya del Toro. Ella és bona intercessora i, com diu el Papa en la pregària que ha compost, estem segurs que proveirà perquè, “com a Canà de Galilea, pugui tornar l’alegria i la festa després d’aquest moment de prova”. Us escric en el dia de Sant Josep, que és també bon intercessor i custodi de tots nosaltres, com ho va ser del Fill de Déu.

Perdoneu si l’escrit ha estat massa llarg. Necessitava parlar amb vosaltres i, sobretot, animar-vos a viure aquests dies com una oportunitat per a créixer, com un temps de gràcia que Déu ens ofereix i què, si ho aprofitam, podem sortir enfortits.

Amb la meva benedicció i la meva salutació més afectuosa,

+ Francesc, bisbe de Menorca

19 març 2020

UNA OPORTUNIDAD PARA CRECER

MENSAJE CON OCASIÓN DE LA PANDEMIA DEL CORONAVIRUS

 

Queridos diocesanos:

Desde hace unos días, muchos de nosotros nos encontramos recluidos en nuestras casas a causa de la pandemia del coronavirus. Comparto con vosotros algunas reflexiones que me ha suscitado esta crisis inesperada y sin precedentes que estamos viviendo. Como dice San Pablo, “a los que aman a Dios todo les sirve para el bien” (Rom 8, 28); por eso pienso que estas circunstancias nos pueden ayudar a crecer, sobre todo interiormente.

1.- La experiencia de la fragilidad

El Covid-19 ha irrumpido de golpe en nuestras vidas. De pronto, en medio de nuestros quehaceres y rutinas, nos hemos visto obligados a hacer un parón, a detener nuestro ajetreo diario y a extremar precauciones porque a todos nos amenaza la enfermedad. Esta crisis nos hace vivir en primera persona y de manera muy viva algo que la Sagrada Escritura no cesa de repetir: que la vida del hombre es como la hierba, que florece por la mañana y por la tarde se marchita (cf. Sal 89,6). Es decir, que somos frágiles y caducos.

Confiábamos en el poder de la técnica, en los avances de la medicina y no pensábamos que nos tocaría vivir una situación como la actual. En pocos días el temor –y algunas veces el pánico- se ha apoderado de nosotros. Pienso que es una oportunidad para que reconozcamos la fragilidad de nuestra vida y repitamos con el salmista: “Señor, enséñanos a calcular nuestros años, para que adquiramos un corazón sensato” (Sal 39). Pensar en nuestra debilidad nos hace también más humildes de cara a Dios y ante los demás.

Además, estos sentimientos nos acercan a muchas personas –frecuentemente ignoradas en nuestra sociedad del bienestar- que viven en la soledad, o a las que la enfermedad tiene recluidas en sus casas, en los geriátricos o en los hospitales. Sabernos frágiles y saber que los demás también lo son, nos hace más humanos.

2.- Dependemos unos de otros

Hay otro sentimiento muy vivo en estos días: la conciencia de que todos dependemos unos de otros. Y esto es cierto no sólo a pequeña escala, sino a nivel mundial, porque el virus no sabe de fronteras. Sólo podremos hacer frente a la enfermedad si todos tomamos las debidas precauciones sanitarias. Dependemos de los demás. Por eso, debemos cumplir con las normas médicas no sólo por temor a contaminarnos, sino por amor y respeto a los demás, para que nosotros no contaminemos a nadie. En estos días estamos experimentando, de un modo singular,
que todos formamos una familia y que somos corresponsables unos de otros.

La cancelación de algunas actividades públicas de la Iglesia como las catequesis, los habituales actos de piedad y, sobre todo, de la Santa Misa, obedece a esta razón superior. Creedme que ha sido doloroso para mi dar la norma de que todo ello debía suspenderse, pero por respeto a los demás, para que no se vean infectados, he tenido que hacerlo. Espero que todos comprendáis estas razones.

3.- Tiempo de interioridad

El confinamiento en nuestras casas puede ser también una ocasión para crecer interiormente. Sería una pena que no aprovecháramos el tiempo libre que tenemos para crecer por dentro. Para ello, os recomiendo buscar a lo largo del día un tiempo de silencio, sin televisión ni videoconsolas, sin ordenador ni teléfonos móviles. Un tiempo para leer con paz un pasaje del Evangelio y orar al Padre que ve en lo secreto del corazón (cf. Mt 6, 6). El cristiano no necesita para orar acudir a un templo, porque sabe que toda su persona es templo en el que Dios habita.

Esta Cuaresma está siendo muy especial para nosotros, los cristianos. Las normas sanitarias nos impiden celebrar juntos la Eucaristía, que es la fuente y culmen de toda la vida cristiana (cf. LG 11). Pero podemos aprovechar este “ayuno eucarístico” para desear con más fuerza recibir el cuerpo del Señor y anhelar saciarnos el Pan que nos da la vida (a esto se le suele llamar “comunión espiritual”). Estamos convencidos de que, por este medio, Dios nos dará su gracia para seguir viviendo como seguidores de Jesucristo. Esta circunstancia nos invita también a darnos cuenta de la importancia de la Eucaristía. Cuando nos es fácil acceder a ella, muchas veces la descuidamos o la vivimos distraídamente. Ojalá este tiempo de ausencia de celebraciones nos lleve a valorar más el regalo que supone poder celebrar como comunidad cristiana la Eucaristía.

Podemos también ayudarnos de los materiales que existen para orar con la liturgia y vivir con toda la Iglesia estos días de Cuaresma. En la web de la Diócesis encontraréis las secciones “Prega i reflexiona” y “Celebrar Quaresma en família” que os pueden ayudar; pero también podéis buscar otros materiales que os sirvan para vivir interiormente este tiempo. Tenemos también hermosas y tradicionales plegarias, que podemos rezar en estos días, como el Santo Rosario y el ejercicio del Via Crucis. ¡Y qué bueno sería hacerlo en familia!

Quizás nos toque también vivir la Semana Santa en la intimidad del corazón. Hagamos el esfuerzo para que no sea una Semana Santa vacía. Quizás no podamos participar en la Misa ni salir en la procesión, pero nadie nos puede arrebatar la vivencia del misterio central de nuestra fe, que es la muerte y resurrección de nuestro Salvador.

4.- Una oportunidad para el ejercicio de las virtudes

El ejercicio de las virtudes nos ayuda también a crecer interiormente. Este tiempo de vivir aislados en nuestras casas nos brinda la oportunidad de descubrir, entre otros, el valor de la austeridad. De pronto nos hemos visto obligados a suspender nuestras recargadas agendas y descubrimos que se puede vivir sin ir al cine o al teatro, sin discotecas, gimnasios o viajes. Se puede vivir una vida más sobria y sencilla, sin tantos gastos superfluos que solemos realizar. Esto nos ayudará también a apreciar las pequeñas cosas que la vida nos ofrece: el gozo de estar con la familia, un paseo por la playa o una buena comida con los amigos.

La convivencia prolongada con la familia, a veces en espacios estrechos, nos pedirá sin duda ejercer otras virtudes como la paciencia, la comprensión y, sobre todo, la caridad. Si los aprovechamos bien, estos días pueden ser una oportunidad para crecer en el amor, que es “el vínculo de la unidad perfecta” (Col 3, 14).

5.- Solidaridad

Durante estos días estamos contemplando numerosos gestos de solidaridad, que ayudan a humanizar nuestro mundo. Son muchas las personas que velan para que todo funcione y para que dispongamos de los servicios mínimos. Hemos visto también gestos extraordinarios de generosidad con los demás. A todos ellos debemos aplaudir.

Debemos seguir manteniendo el esfuerzo por atender a todos, especialmente a los más débiles. Con razón nuestras Cáritas han puesto el cartel de “no se cierra”, porque son muchas las personas que siguen necesitando nuestra ayuda.

Hemos de prepararnos también para lo que nos espera una vez que terminen estas semanas de aislamiento, porque me temo que las consecuencias económicas pueden ser muy graves, lo que provocará pérdida de riqueza y de empleos. Muchas personas en nuestra isla, que necesitan del turismo para subsistir, pueden verse afectadas. También muchos otros que vienen a trabajar durante la temporada estival. Pongamos en marcha “la imaginación de la caridad” para pensar cómo podremos atenderles.

Y no olvidemos nunca a tantos hermanos nuestros que sufren en distintos lugares del mundo. La crisis que vivimos no nos puede llevar a cerrarnos en nosotros mismos. No somos el centro del mundo. Los refugiados, las mujeres maltratadas, los niños hambrientos, las personas que ven violados sus derechos fundamentales… todos ellos siguen estando ahí. Cada uno de ellos es un hermano que reclama ayuda.

6.- Gratitud

Otro sentimiento que brota estos días es el de gratitud. Es bueno sentirlo y vivirlo juntos, porque nos hace crecer como sociedad. Es emocionante escuchar los aplausos que cada tarde se ofrece al personal sanitario. Pero podríamos añadir a muchas otras personas que siguen velando por nosotros, que se exponen a la enfermedad por el bien de todos.

A esta lista deseo añadir los nombres de muchos sacerdotes, que desde el primer momento han permanecido a disposición de todos para ungir un enfermo, confortar al afligido o atender a quien tiene una necesidad material. Me consta que muchos se están esforzando por mantener el contacto con los feligreses, aprovechando las nuevas tecnologías y las redes sociales. A ellos, pues, vaya también nuestra gratitud y reconocimiento.

7.- Interceder

En este tiempo somos más conscientes de nuestra debilidad y, por eso, de la necesidad de orar al Padre pidiendo que nos ayude a superar la enfermedad, que acoja el alma de los que han muerto, que conforte a las familias y que de coraje a los enfermos. Es hermoso orar pensando en los demás, ensanchando el corazón para que quepa en él todo el mundo. Oramos con la confianza de que el Padre del cielo no dará una piedra a quien le pide un pan, ni desea la enfermedad o la muerte, sino que dará siempre cosas buenas a quienes se lo piden (cf. Mt 7, 11). Por eso la oración nos hace vivir estos días con esperanza y optimismo.

Por mi parte, contad con mi oración por vosotros, por vuestras familias y muy especialmente por los enfermos. Todos ellos están muy presentes en la celebración diaria de la Eucaristía. Os tengo a todos muy presentes.

Nos encomendamos a la protección de la Madre de Dios, en su advocación del Monte Toro. Ella es buena intercesora y, como dice el Papa en la oración que ha compuesto, estamos seguros de que proveerá para que, “como en Caná de Galilea, pueda volver la alegría y la fiesta después de este momento de prueba”. Os escribo en el día de San José, que es también buen intercesor y custodio de todos nosotros, como lo fue del Hijo de Dios.

Perdonad si el escrito ha sido demasiado largo. Necesitaba hablar con vosotros y, sobre todo, animaros a vivir estos días como una oportunidad para crecer, como un tiempo de gracia que Dios nos ofrece y del que, si lo aprovechamos, podemos salir fortalecidos.

Con mi bendición y mi saludo más afectuoso,

 

+ Francesc, bisbe de Menorca

19 de marzo de 2020