La Conferència Episcopal Espanyola (CEE), a través de la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura, va organitzar el 24 de febrer a Madrid, el Congrés “L’Església en l’Educació: presència i compromís.”
Aquest esdeveniment ha reunit a més de 1.2000 professionals dels centres educatius religiosos i professors de religió de l’escola pública. Aquest congrés s’ha realitzat 100 anys després de l’últim congrés que es va fer a Madrid l’any 1924 titulat “Primer Congrés Nacional d’Educació Catòlica.”
De la diòcesi de Menorca van participar el prevere Joan Camps, director del Secretariat Diocesà d’Ensenyament, i els professors Joana Bosch, Lali Cavaller, Aina Ameller, Maria José Betí, Gregorio Ferreras i Keta Pons.
Temes de reflexió
El programa del 24 de febrer es va estructurar seguint la metodologia de treball de la fase prèvia, que s’ha organitzat al voltant de nou àmbits temàtics on l’Església està present: col·legis d’ideari cristià; professorat de Religió; centres d’educació especial; educació no formal; centres de Formació Professional; universitats; professorat cristià; col·legis majors i residències universitàries; i bones pràctiques de coordinació entre parròquia-família-escola.
Per aquest treballs per diferents àmbits, es van programar diverses intervencions. En total, es va comptar amb més de 20 ponents procedents de diferents organismes internacionals. També van participar representants de diferents àmbits educatius a nivell nacional i regional.
Missatge del Papa Francesc
El cardenal Juan José Omella va llegir el missatge del papa Francesc als participants en aquesta trobada:
“M’alegr molt que vosaltres vulgueu fer pròpia aquesta urgència de l’educació en aquest congrés. Treballeu per les vostres necessitats, a Espanya, sense oblidar ningú. Sigueu sensibles a les noves exclusions que genera la cultura del descart. I no perdeu mai de vista que la creació de relacions de justícia entre els pobles, la capacitat de solidaritat amb els necessitats, i la cura de la casa comuna passaran pel cor, la ment i les mans dels qui avui són educats.”
“Els anim que segueixin reflexionant i caminant junts, que valorin la seva identitat i fe. L’educació és una tasca coral, que sempre demana col·laboració i treball en xarxa; no es quedin mai sols. L’educació no és possible sense apostar per la llibertat obrint pas a l’amistat social i la cultura de la trobada. Allò propi de l’educació catòlica en tots els àmbits és la veritable humanització, una humanització que brolla de la fe i que genera cultura.”
“Agraesc que l’Església a Espanya hagi volgut mirar la seva missió educativa en tota l’amplitud. Es podria dir que és un signe dels temps. També don gràcies especialment a tots els educadors, agents i protagonistes de l’educació, de vegades cansats i poc valorats avui. La vostra missió és estimada per Déu i és molt important per als vostres germans.”
Aquest Congrés ha estat una autèntica renovació del compromís de l’Església amb l’educació. Els participants van sortir entusiasmats de totes les xerrades i conferències que es van realitzar durant tota la jornada.
Hits: 70