Mor el prevere Pere Oleo Cortés

Mn.Pere Oleo Cortés ha estat cridat a la Casa del Pare el dia 29 d’abril, a l’edat de 86 anys, després de 60 anys de sacerdoci.

Fotografia portada: Diari Menorca. 

A continuació, reproduïm una nota biogràfica del Centre d’Estudis Locals d’Alaior, escrita per Llorenç Petrus:

“A finals de l’any 1937, el dia 11 de desembre, va néixer Pere Oleo, el vuitè fill d’en Josep i n’Antònia. Pocs dies després el van batejar a cal rector de la catedral. Els seus pares tenien una fe cristiana molt forta i ben arrelada que donaria fruit en tres dels seus fills, que acabarien dedicant la seva vida a la religió: en Rafel i en Pere, que serien capellans, i na Glòria, que es va fer monja.

Uns mesos abans de complir els setze, a l’octubre de 1953, Pere va començar a estudiar al Seminari de Ciutadella. El juny d’aquest mateix any el seu germà Rafel havia estat ordenat capellà i semblava que ell volia seguir el mateix camí. Són aquests uns anys de sòlida formació humanística, filosòfica i teològica. Al Seminari va estudiar fins a l’any 1963.

Amb vint-i-cinc anys i el dia del seu sant, el 29 de juny de 1963, és ordenat capellà i diu la seva primera missa a la Catedral. Ja com a sacerdot, va estar cinc anys de formador, administrador i professor de llatí al Seminari. El 1968 va deixar el Seminari i va marxar a Roma a estudiar Teologia Moral i Filosofia, carreres que va compaginar fins a l’abril de 1971. Aquesta estada a Roma va coincidir amb els anys posteriors al Concili Vaticà II.

El mes d’abril de 1971 va tornar a Menorca per Pasqua. Un cop a l’illa, el Bisbe l’envià a Alaior per ajudar el rector d’aleshores, en Toni Sintes, en les tasques parroquials. Va estar a aquest poble uns mesos. El setembre va tornar al Seminari de formador, administrador i professor de llatí, talment com havia succeït l’any 1963. Però llavors els caps de setmana, quan no hi ha classe, anava a ajudar a dir misses a les diferents parròquies de tota l’illa, sobretot a Ferreries.

El setembre de 1974 el Bisbe el va nomenar rector de la parròquia de Santa Eulàlia. Ben prest va començar a fer classes al col·legi La Salle. Els primers anys de viure aquí va organitzar la volta a Menorca per etapes. Es tractava de fer un tros del camí de cavalls durant un cap de setmana de cada mes. En aquesta activitat hi van participar un bon grup de joves que, arran d’açò es van fer amics i s’anaven trobant a la rectoria.

Aquests joves es van apuntar als campaments parroquials que Mn.Pere va organitzar a partir de 1975. Aquest any va tenir lloc el primer campament mixt a la cova de Son Bou. Va ser una experiència molt novedosa i positiva, tant que es va continuar realitzant ininterrompudament cada estiu fins al 2001. Amb el Land Rover i el Nissan Patrol va organitzar viatges per Espanya i arreu d’Europa. El primer va ser als Pirineus l’any 1976.

Aprofitaven les dues setmanes de vacances de després de les festes de Sant Llorenç i marxaven amb el vaixell cap a Barcelona. Des de la ciutat Comtal iniciaven el trajecte cap a Andalusia, Portugal, Àustria, Grècia, Itàlia, París, Iugoslàvia, Txecoslovàquia, Hongria, Holanda i Països Baixos,…. Era un tipus de viatge molt econòmic perquè anaven en tendes que muntaven a qualsevol lloc.

Tenia molt clar que a Alaior hi havia d’haver escoltisme i per açò l’any 1982 va animar aquell grup de joves que anaven per la rectoria i col·laboraven en els campaments parroquials, a fer el curs de formació de caps.  Pere Oleo va fer les funcions de Cap d’Agrupament i de cap d’unitat quan ha resultat necessari. També va ser Consiliari de la Delegació d’Escoltes de Menorca, i va ser un dels qui van engegar, legalitzar i dirigir l’Escola de Formació.

Les festes de Menorca han format part de la seva activitat. Per la seva condició de sacerdot, hi ha pogut participar molt directament com a capellana. Ha sortit durant dos biennis per Sant Joan a Ciutadella, diverses vegades a diferents pobles de l’illa i ha estat el caixer capellà de les festes de Sant Llorenç fins al 1995 quan va sortir per última vegada.”

El funeral de Mn. Pere Oleo serà demà 30 d’abril, a les 19.30 hores, a la parròquia de Santa Eulàlia d’Alaior. Preguem per ell, pastor tan proper a les seves ovelles, perquè sigui rebut per Crist Bon Pastor i li doni el premi dels seus esforços per tal de fer arrelar l’Evangeli allà on ell va exercir el seu ministeri pastoral. Descansi en la pau del Senyor.

Hits: 438