Raons d’esperança de Joan Bosco Faner

Bones festes, Ciutadella!

            La festa, la festa familiar o entre amics, la festa d’un poble, forma part de la vida i de la cultura humana. La festa és tan antiga com la civilització humana i és un material de primera mà per a poder conèixer la vida d’una persona, d’una família, d’un grup d’amics, de tot un poble. Per açò la festa no té la mateixa cara. Cada persona, cada família, cada poble, cada cultura, la viu d’una manera que l’identifica.

La festa és un valor ètic necessari per al bon equilibri de qualsevol persona i per  la bona harmonia amb els altres. J. F. Kennedy deia: “Les persones de bona voluntat i generoses han de ser capaces de fer festa”, i Criss Jami: “Desconfia de qui diu que no li agrada la festa”. Jesús era una persona festiva. Recordem tan sols el com de la seva participació a les noces de Canà i a les tertúlies que desitjava viure amb els seus amics Marta, Llàtzer, Maria, amb la seva colla de seguidors, etc. A més, la seva vida acabà amb l’experiència de la Resurrecció que alegrà el cor de molts.

No crec que cap persona més o manco sana prescindeixi de la festa. Prescindeixi d’una estona de pau, d’un temps feliç rodejat dels qui més estima o d’uns somriures i rialles que, com diu R. Farrar Capon, “ens fan perdre la noció del temps”. Què seria del nostre pas pel món sense una trobada feliç amb la parella, amb els fills, amb els néts, amb els amics, amb “els del nostre poble”?

Les festes populars, la Festa de sant Joan de Ciutadella que avui s’enceta amb tot el seu caliu, són una bona oportunitat per “educar-nos a fer festa!”. Si volem que la nostra vida sigui “festiva” no hem de donar importància  sols al treball o a les nostres obligacions més accentuades. D’una manera molt especial, hem de donar importància a l’alegria, a l’espontaneïtat, a la naturalitat, a aplaudir el fet de sortir al carrer i, avui, per exemple,  a esperar cor feliç l’hora de compartir taula i unes quantes paraules amb la Junta de Caixers que ens reuneix a molts a Ciutadella durant la visita “Des be!”, o que ens fa sortir al carrer, durant el bessó de les nostres festes populars, per “acollir” com la música ens assenyala l’entrada de cavallers i caixers a la Plaça des Born de Ciutadella o a la plaça de qualsevol dels nostres pobles.

Les festes populars ens eduquen a ser feliços i a fer feliç, a viure cor a cor unes jornades que, fent-nos oblidar diversitats que ens separen, ens convoquen a viure el que ens uneix. Les nostres festes, la Festa de st. Joan que avui s’enceta, ha de ser un toc de tambor i de fabiol que ens assenyali: “Remarcau el que us uneix!!!” “Viviu i fruïu del que us uneix!!!”.

Ja sabem que hem de defensar l’estatut de la festa, que hem de ponderar el seu caràcter dionisíac, però sense perdre de vista la mesura humana. Ningú ha de fer malbé, amb un comportament desassenyat, el que és propi de tots. L’esperit festiu convoca a crear comunitat, no a fer-la malbé. No hi ha festa sense “bona relació”, no hi ha festa allà on hi ha egoismes i desconsideració de cara als altres. Qui té esperit festiu tendeix a crear i a enfortir ponts. La festa no és perdre’s enmig d’una massa. Fer festa és viure trobades interpersonals. Trobades desitjades i agraïdes.

Valorem la festa, el temps lliure, les trobades, l’humor, … No perdem ni ens posem al marge de participar i crear llocs de trobada festiva amb els altres. No celebrem festes només pel goig de gaudir d’un aniversari, d’una propietat, d’un títol, … Celebrem-les, perquè esteim vius, perquè ens estimam, perquè formam part d’un poble, perquè… Perquè sí! Per cap raó concreta i per totes juntes viscudes allà on hi ha amor a la vida, amor a una cultura, amor a un poble. Avui, idò, Bones Festes, Ciutadella!

Bosco Faner 

prevere

Publicat al Diari Menorca dia 16/ 06/ 2019