El bisbe Mons. Francesc participa en una trobada interreligiosa virtual

La Setmana Mundial de l’Harmonia és un esdeveniment anual que es celebra durant la primera setmana de febrer des de 2011 amb l’objectiu de promoure una cultura de la pau. Enguany, per primera vegada, celebram el Dia Internacional de la Fraternitat Humana, el 4 de febrer”.

En el marc de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, la Comissió Interdiocesana de Relacions Interreligioses va organitzar una trobada virtual en la qual van participar membres de totes les religions, confessions i creences. Un dels participants va ser el bisbe de Menorca, Mons.Francesc Conesa, qui va iniciar la seva intervenció convidant a que cada un busqui en la seva tradició religiosa les raons que ens mouen al diàleg amb els altres.

Així mateix, va destacar el valor de la fraternitat humana,  tots formam part d’una sola família humana i compartim una mateixa naturalesa i dignitat. “Les religions hem d’ajudar a la  família humana a créixer en aquesta experiència de fraternitat i reconciliació. Cadascú amb la seva cultura, la seva llengua, les seves tradicions, té molt a aportat a la comunitat”. Aquest mateix missatge és el que també es vol transmetre  i impulsar amb el Dia de la Fraternitat Humana, que celebrarem demà, i que porta per lema “Treballem junts cada dia perquè arribi aquest dia”.

El bisbe va expressar que el diàleg ha d’anar lligat a un treball conjunt. En aquest sentit, va assenyalar tres possibles línies d’actuació:

 Mantenir viva la set d’Absolut. “Els creients hem de treballar junts per a mantenir viu el desig de Déu, ajudant a suscitar en el cor dels nostres contemporanis el desig de Déu”, va expressar Francesc. És fonamental que les religions treballin juntes per evitar l’augment de la secularització i mostrar a les societats tot el que aporten les religions a les persones. Hem de potenciar el sentit transcendental de les nostres vides, sent important “ajudar a crear espais d’espiritualitat enmig del món secular en què vivim, afavorint la recerca humana de Déu”.

Col·laborar per a la pau. Francesc va ressaltar que quan les religions són fidels a la seva vocació originària, són instruments de pau. És essencial evitar el creixement dels fonamentalismes i els fanatismes, que s’allunyen del valors de pau, amor, justícia i solidaritat que promouen les religions.

Compromís ètic. “Els creients podem treballar junts defensant valors fonamentals com són el dret a la vida humana, la cura de la creació, la defensa de la llibertat religiosa i el servei als més pobres”. Mons. Francesc va posar com a exemple d’aquest compromís ètic i humà una trobada interreligiosa que va tenir lloc el passat mes de desembre a Madrid en la qual “cristians, musulmans, jueu i hindús van resar a favor de la vida i es van manifestar en contra de la llei d’eutanàsia promoguda pel Govern d’Espanya”. Sens dubte, una gran acció que va posar de manifest la importància de caminar junts en la defensa de la vida i la dignitat humana.

El bisbe Francesc va acabar destacant que és imprescindibles caminar junts i “anar creixent en coneixement mutu, en amistat i una solidaritat més profunda”. A la trobada, a més del nostre bisbe, també van participar membres de la fe bahá’í (Menorca), budista (Sant Feliu), Brahma Kumaris (Lleida), musulmana (Terrassa) i jueva (Barcelona).  Una iniciativa de diàleg interreligiós molt enriquidora que ens mou a valorar més el que ens uneix i a construir camí junts.