Intel·ligència artificial i pau

El missatge del Papa Francesc per a la celebració de la Jornada Mundial de la Pau d’enguany tracta la temàtica de la “Intel·ligència artificial i pau”.

Ens diu que el progrés de la ciència i de la tecnologia ha d’esdevenir un camí cap a la pau. La Sagrada Escriptura ens posa de manifest que Déu ens ha dotat de la intel·ligència com a expressió de la dignitat en fer-nos a la seva imatge i semblança (Gn 1, 26). Gràcies a les conquestes de la ciència i a la tecnologia hem pogut posar remei a innumerables mals que afectaven la vida humana i eren la causa de grans sofriments.

Els progressos de la informàtica i el desenvolupament de les tecnologies digitals en els darrers decennis ja han començat a produir profundes transformacions en la societat global i en les seves dinàmiques. Els nous instruments digitals canvien la cara de les comunicacions, de l’administració pública, de la instrucció, del consum, de les interaccions personals i d’altres innombrables aspectes de la vida quotidiana.

La dignitat intrínseca de cada persona i la fraternitat han de ser a la base del desenvolupament de les noves tecnologies i servir com a criteris indiscutibles per valorar-les abans del seu ús, de manera que el progrés digital pugui fer-se en el respecte de la justícia i contribuir a la causa de la pau.

Els notables progressos de les noves tecnologies de la informació presenten oportunitats i greus riscos, amb serioses implicacions per a la recerca de la justícia i de l’harmonia entre els pobles. Cal plantejar-se algunes preguntes urgents: quines seran les conseqüències, a mitjà i llarg termini, de les noves tecnologies digitals? I quin impacte tindran sobre la vida dels individus i la societat, sobre l’estabilitat internacional i sobre la pau?

Entrant ja directament al terreny de la intel·ligència artificial, el Papa hi veu “promeses i riscos”, canviant el rostre de les comunicacions, de l’administració pública, de la instrucció, del consum, de les interaccions personals i d’altres innombrables aspectes de la vida quotidiana.

En advertir de l’impacte de les noves tecnologies en l’àmbit laboral, el Papa comenta que també en aquest cas es corre el risc substancial d’un benefici desproporcionat per a uns quants a costa de l’empobriment de molts.

I el mateix passa en valorar les greus qüestions ètiques vinculades al sector dels armaments. Així, la possibilitat de conduir operacions militars per mitjà de sistemes de control remot ha portat a una menor percepció de la devastació que aquests han causat i de la responsabilitat en el seu ús.

L’última proposta concreta del Papa és de caràcter polític: “Exhort la comunitat de les nacions a treballar unida per adoptar un tractat internacional vinculant que reguli el desenvolupament i l’ús de la intel·ligència artificial en les múltiples formes”. A més, “en els debats sobre la reglamentació de la intel·ligència artificial, caldria tenir en compte la veu de totes les parts interessades, inclosos els pobres, els marginats i d’altres més que sovint queden sense ser escoltats en els processos decisionals globals”.

Justícia i Pau Menorca