Carta del Bisbe de Menorca anunciant la Visita Ad Limina

El bisbe de Menorca, Mons. Francesc Conesa, dirigeix aquesta carta a tots els fidels per a comunicar els detalls de la Visita Ad Limina, que realitzarà del 10 al 15 de gener de 2022. Trobareu la carta disponible en català i en castellà:

EN CATALÀ:

ALS DIOCESANS SOBRE LA VISITA AD LIMINA

Ciutadella de Menorca, 25 de novembre de 2021

Estimats diocesans:

Us escric aquesta carta amb la finalitat d’informar-vos sobre la propera visita “ad limina”, que faré del 10 al 15 de gener de 2022 amb els bisbes de la província eclesiàstica de València, de la qual formam part. Aquesta visita a l’Església de Roma, presidida pel seu bisbe, el Papa Francesc, s’inscriu en una llarga tradició de l’Església que es remunta almenys al segle IV. El dret canònic estableix que s’ha de fer cada cinc anys, mentre que la Seu Apostòlica no disposi una altra cosa (can. 399 i 400). L’última visita dels bisbes d’Espanya es va realitzar el març del 2014. Ara som convocats de nou per anar a Roma, “ad limina apostolorum”, devora els sepulcres dels Apòstols.

Aquesta visita és, abans de res, expressió de la comunió de la nostra Església de Menorca amb el Papa, successor de Pere i, a través del seu ministeri, amb tota l’Església. La nostra petita Diòcesi de Menorca se sent unida en el desig de viure l’Evangeli de Jesús als cristians de Roma i de tots els pobles que formen l’Església Catòlica. Caminam cap al Pare amb molts homes i dones que s’esforcen com nosaltres a seguir Jesús. Ens uneix una mateixa fe, un baptisme i un sol Déu i Pare de tots (cf. Ef 4, 5-6). Ens mou un mateix Esperit, que dirigeix i guia la nau de l´Església.

La visita ad limina té dues finalitats principals: trobar-se amb el Papa i visitar els sepulcres dels Apòstols Pere i Pau, columnes de l’Església. Un moment singular serà, sens dubte, la trobada amb el nostre Papa Francesc. Des de fa uns anys aquest encontre es fa en grups de bisbes, que disposen així d’un temps llarg per poder dialogar amb el Papa, plantejant-li les seves inquietuds i exposant-li els seus projectes. Nosaltres acudirem a aquesta reunió amb els grups dels bisbes de les províncies eclesiàstiques de Tarragona i Barcelona. La meva voluntat és fer partícip el Papa dels nostres desitjos de créixer com a Església que surt a les places i camins a anunciar l’Evangeli.

Aquesta visita al Papa es completa amb l’encontre amb els diversos organismes de la Seu Apostòlica que estan al nostre servei. Visitarem les principals Congregacions per tractar assumptes relacionats amb els sacerdots, les missions, el culte diví, la catequesi, la família, els religiosos, el laïcat, etc. Aquest any visitarem també la Secretaria del Sínode dels bisbes, la fase diocesana de la qual està en marxa a totes les Diòcesis.

El segon moment important de la visita és el pelegrinatge als sepulcres dels apòstols Pere i Pau. Des de la més remota antiguitat cristiana, es veneren a Roma els “trofeus” d’aquests sants apòstols. Celebrarem l’Eucaristia devora les seves restes, expressant que som Església apostòlica: que està fonamentada en el testimoni dels apòstols, dels quals els bisbes som successors, i que, alhora, volem continuar donant testimoni del goig de creure en Jesucrist. Ens uneix la fe dels apòstols i, alhora, som hereus de la seva missió. També celebrarem l’Eucaristia a les altres grans basíliques de Roma: Santa Maria la Major i la Basílica del Salvador al Laterà, que és la Catedral de Roma. La pregària és un aspecte fonamental de la visita. Anam a Roma a pregar per les nostres esglésies davant els sepulcres dels primers deixebles.

Per preparar aquesta visita, a finals de setembre vam enviar al Papa un llarg informe sobre la situació de la nostra Diòcesi. Aquest escrit es sol conèixer com a “relació quinquennal”. En aquest informe es respon a un qüestionari on es demana informació detallada sobre nombrosos aspectes de la vida de la nostra Església. És un signe que caminam “cum Petro” i “sub Petro”, amb Pere i sota Pere. Aquest informe sobre l’estat de la Diòcesi és expressió de la nostra unitat amb el successor de Pere qui, per exercir el ministeri de comunió, ha de conèixer la realitat de cada Església, els seus problemes i també les seves iniciatives i projectes.

Com veis, la visita “ad limina” no és una formalitat més, sinó un moment important en la vida de la nostra Església. Us deman ja des d’ara pregar perquè doni molt de fruit. Per part meva, portaré al cor aquesta Església que el Senyor ha encomanat al meu pasturatge. Em pos baix l’empar de la nostra Mare i Senyora, la Mare de Déu del Toro.

Rebeu la meva salutació fraterna, juntament amb el desig que visqueu amb profunditat l’any litúrgic que ens disposam a començar,

✠ Francesc Conesa Ferrer,
     Bisbe de Menorca

EN CASTELLANO:

A LOS DIOCESANOS SOBRE LA VISITA “AD LIMINA”

Ciutadella de Menorca, 25 de noviembre de 2021

Queridos diocesanos:

Os escribo esta carta con el fin de informaros sobre la próxima visita “ad limina”, que realizaré del 10 al 15 de enero de 2022 junto a los obispos de la provincia eclesiástica de Valencia, a la que pertenecemos. Esta visita a la Iglesia de Roma, presidida por su obispo, el Papa Francisco, se inscribe en una larga tradición de la Iglesia que se remonta al menos al siglo IV. El derecho canónico establece que debe realizarse cada cinco años, a no ser que la Sede Apostólica disponga otra cosa (can. 399 y 400). La última visita de los obispos de España se realizó en marzo de 2014. Ahora somos convocados de nuevo para acudir a Roma, “ad limina apostolorum”, hasta los umbrales de los Apóstoles.

Esta visita es, ante todo, expresión de la comunión de nuestra Iglesia de Menorca con el Papa, sucesor de Pedro y, a través de su ministerio, con toda la Iglesia. Nuestra pequeña Diócesis de Menorca se siente unida en su deseo de vivir el Evangelio de Jesús a los cristianos de Roma y a todos los pueblos que forman la Iglesia Católica. Caminamos hacia el Padre junto a muchos hombres y mujeres que se esfuerzan como nosotros en seguir a Jesús. Nos une una misma fe, un bautismo y un solo Dios y Padre de todos (cf. Ef 4, 5-6). Nos mueve un mismo Espíritu, que es quien dirige y guía la nave de la Iglesia.

La visita “ad limina” tiene dos finalidades principales: encontrarse con el Papa y visitar los sepulcros de los Apóstoles Pedro y Pablo, columnas de la Iglesia. Un momento singular será, sin duda, el encuentro con nuestro Papa Francisco. Desde hace unos años este encuentro se realiza en grupos de obispos, que disponen de un tiempo prolongado para dialogar con el Papa, planteándole sus inquietudes y exponiéndole sus proyectos. Nosotros acudiremos a esta reunión junto a los obispos de las provincias eclesiásticas de Tarragona y Barcelona. Mi voluntad es hacer partícipe al Papa de nuestros deseos de crecer como Iglesia que sale a las plazas y caminos a anunciar el Evangelio.

Esta visita al Papa se completa con el encuentro con los diversos organismos de la Sede Apostólica que están a su servicio. Visitaremos las principales Congregaciones para tratar asuntos relacionados con los sacerdotes, las misiones, el culto divino, la catequesis, la familia, los religiosos, el laicado, etc. Este año visitaremos también la Secretaría del Sínodo de los obispos, cuya fase diocesana está en marcha en todas las Diócesis.

El segundo momento importante de la visita es la peregrinación a la tumba de los apóstoles Pedro y Pablo. Desde la más remota antigüedad cristiana, se veneran en Roma los “trofeos” de estos santos apóstoles. Celebraremos la Eucaristía junto a sus restos, expresando que somos Iglesia apostólica: que está fundamentada en el testimonio de los apóstoles, del que los obispos somos sucesores, y que, al mismo tiempo, desea continuar dando testimonio del gozo de creer en Jesucristo. Nos une la fe de los apóstoles y, al mismo tiempo, somos herederos de su misión. También celebraremos la Eucaristía en las otras grandes basílicas de Roma: Santa María la Mayor y la Basílica del Salvador en Letrán, que es la Catedral de Roma. La oración es un aspecto fundamental de la visita. Vamos a Roma a orar por nuestras iglesias ante la tumba de los primeros discípulos.

Para preparar esta visita, a finales de septiembre enviamos al Papa un largo informe sobre la situación de nuestra Diócesis. Se suele conocer como “relación quinquenal”. En este informe se responde a un cuestionario en el que se pide información detallada sobre numerosos aspectos de la vida de nuestra Iglesia. Es un signo de que caminamos “cum Pedro” y “sub Petro”, con Pedro y bajo Pedro. Este informe sobre el estado de la Diócesis es expresión de nuestra unidad con el sucesor de Pedro quien, para ejercer su ministerio de comunión, debe conocer la realidad de cada Iglesia, sus problemas y también sus iniciativas y proyectos.

Como veis, la visita “ad limina” no es una formalidad más, sino un momento importante en la vida de nuestra Iglesia. Os pido ya desde ahora orar para que dé mucho fruto. Por mi parte, llevaré en el corazón a esta Iglesia que el Señor ha encomendado a mi pastoreo. Me pongo bajo el amparo de nuestra madre y Señora, la Madre de Dios del Monte Toro.

Recibid mi saludo fraterno, junto con el deseo de que viváis con profundidad el año litúrgico que nos disponemos a comenzar,

✠Francesc Conesa Ferrer,
   Obispo de Menorca