El divendres el bisbe Mons. Francesc va presentar als representants polítics de Menorca “Fratelli Tutti”, la nova Encíclica del Papa Francesc. La presentació, que es va dur a terme al Seminari Diocesà de Ciutadella, va comptar amb l’assistència d’un gran nombre de representants dels diferents partits polítics.
El nostre bisbe va dividir la presentació en 12 punts, els quals es van enfocar en els temes més importants que aborda l’Encíclica. El primer aspecte que va destacar Mons. Francesc és que amb aquest text el Papa Francesc es dirigeix no sols als cristians sinó a totes les persones, amb unes reflexions de caràcter polític, social i solidari. Tothom es pot sentir interpel·lat per les paraules del Sant Pare. Es tracta d’un text sobre la fraternitat i l’amistat social que busca inspirar per construir un model polític i econòmic més just i solidari.
Una política basada en la dignitat humana i la caritat política
Un dels eixos central de l’Encíclica és la dignitat humana. El principi d’una bona política és la dignitat humana. Tot ésser humà té dret a viure amb dignitat. Necessitem una voluntat política de fraternitat. En el nostre món, observem dia a dia un auge de l’individualisme i l’egoisme. En aquest context, Francesc ens recorda que “L’individualisme es el virus més difícil de vèncer”. En aquesta Encíclica, en la qual el Papa es dirigeix molt especialment als polítics, parla de la importància de la caritat política, és a dir, la importància de preocupar-se pel bé de tots, de tota la societat. “La política moguda per la caritat és una altíssima vocació”, expressa el Papa.
Una economia més social i justa
D’altra banda, és essencial integrar l’economia dins la política. El Papa reclama una sana política, capaç d’integrar l’economia dins un sistema polític que busca el bé comú. El creixement econòmic no pot deixar de banda als més febles i als drets de totes les persones. Per aquest motiu, és fonamental un Estat actiu, que protegeixi els més febles, que garanteixi els drets fonamentals per a tots.
En aquest sentit, Mons. Francesc va advertit als polítics menorquins la necessitat de pensar i plantejar la política a llarg termini, evitant accions immediates, amb una política que pensi en el futur. També va recordar que el Papa dedica part de la seva Encíclica Laudato si’ (2015) a aquest punt. En assumptes com el medi ambient, necessitam solucions a llarg terminis, no accions immediates.
La cultura del diàleg i el respecte als altres
Un altres dels punts del l’Encíclica, que el bisbe va abordar és el del respecte a l’altre, a l’opositor. Malauradament, la polarització social està creixent en els nostres països, sembla que solament acceptem a les persones del nostre entorn, les que opinen igual que nosaltres. Els polítics han de ser exemple de convivència i respecte per als ciutadans, i han de posar en pràctica la caritat política, l’escolta i el respecte als altres.
Societats obertes i fraternes
A més, de l’auge de la polarització social i l’aïllament de les persones en entorns tancats, del nostre gust personal, el Papa recordar el perill de l’augment dels nacionalismes tancats, un fet que està incrementant a diferents Estats membres de la Unió Europea. Construir murs, sembrar pors i desconfiances envers als immigrants debilita, i posa en perill, el projecte fratern i solidari sobre el qual hem de construir i enriquir les nostres societats.
Aquest projecte solidari ha d’obrir-se a l’exterior, ajudant als països que més ho necessiten, perquè una ajuda mútua ens beneficia a tots. Els organismes mundials han d’esforçar-se en ajudar als més pobres i vulnerables. L’últim punt que va destacar el bisbe és el de cercar més la fecunditat que els gran èxits. Deixem de banda el màrketing, les diputes partidistes. El més important no és aconseguir gran èxits sinó donar i garantir un bon servei a les persones.
Un diàleg enriquidor amb els polítics menorquins
Finalment, el pastor de la nostra Església va expressar que “Fratelli Tutti” exposa idees que són importants per a millorar la vida política, sent essencial que inspirin als que es dediquen a la política i al bé comú. Es tracta d’una Encíclica oberta a tots, que aposta molt pel diàleg, va afegir Francesc. A l’acabar la seva exposició, es va obrir un temps de diàleg molt enriquidor entre els representants polítics i Mons.Francesc. El nostre bisbe va agrair l’assistència dels diferents representants polítics a la presentació i la bona acollida a aquesta iniciativa, que es va desenvolupar en un clima de diàleg i concòrdia.