Durant dos dies, el dimecres i el dijous, els preveres s’han reunit al Santuari de la Mare de Déu del Toro per a conèixer i aprofundir en les principals línies del “Directori general per a la Catequesi” que va ser aprovat el passat mes de març pel Papa Francesc.
Per aquesta formació han comptat amb la presència dels preveres Eduardo Lorenzo García, especialista en Catequesi, i José Moya Payá, que els ha explicat el projecte iTio, un itinerari d’educació en la fe de la diòcesi d’Oriola-Alacant per a fillets i joves.
Així mateix, el dimecres capvespre es va dur a terme una formació per als catequistes al Seminari Diocesà de Ciutadella. Mn. Lorenzo García va expressar que el nou Directori per a la Catequesi ens aporta claus molt important per aquesta nova època que estem vivint, de gran canvis culturals i digitals.
Som conscients de la pèrdua del sentit del què és sagrat en la nostra societat actual però les persones segueixen buscant la fe i l’espiritualitat. És fonamental que els catequistes mantinguin una confiança en la fe i l’Evangeli. L’esperança els ha de guiar i han de mostrar als fillets, joves i adults que el sentit de les coses sagrades mereix la pena.
A continuació alguns dels punts que el prevere va destacar:
La catequesi kerigmàtica, és a dir, la catequesi al servei de l’Evangelització. Els catequistes han de continuar la missió que el Senyor que va encomanar als apòstols. Davant aquesta societat tan secularitzada i allunyada de la fe, la nostra missió és la mateixa que la dels primers cristians: hem d’apropar la fe i el què és sagrat als qui ho desconeixen.
Per tant, la catequesi ha d’ajudar a profunditzar en el kerigma, és a dir, el primer anunci de la fe. Com s’expressa en el nou Directori: “És necessari que la catequesi estigui al servei de la nova evangelització i que, a partir d’ella, desenvolupi una atenció especial perquè cada persona pugui accedir a l’encontre amb Crist” (n.48). Els catequistes han de ser autèntics deixebles missioners.
L’Estil mistagògic: és important que els catequistes rebin el do de Déu a les seves vides.
El catecumenat és la forma en la qual s’educava en la fe als adults. Després del Concili Vaticà II (1962-1965) el model de catequesi s’enfoca en el catecumenat.
El catecumenat de Catequesi es divideix en 4 etapes:
- Evangelització (que la fe vagi calant en la pròpia persona).
- Catecumenat
- Purificació
- Mistagogia (profunditzar en els sagraments que ja hem rebut. Hem de seguir en contacte amb els sagraments i fer créixer la nostra fe).
La inspiració catecumenal és tornar sempre al primer anunci de la fe, al kerigma.
Mn. Lorenzo García va destacar que tota la comunitat realitza la catequesi, sent essencial que tots els grups de catequesi es sentin part activa del grup, que sentin que són importants dins la comunitat. En la tasca del catequistes sempre ha d’estar present l’Esperit Sant: és l’ànima de la catequesi.
Per acabar, el prevere va destacar un punt molt important: la vocació. El nou Directori per a la Catequesi dedica molts punts a la vocació i a la formació dels catequistes. Aquests han d’enriquir la seva vocació, mantenint-la viva. Si els catequistes no es troben amb el Senyor, difícilment podran transmetre en profunditat la fe i l’Evangeli.
En aquesta societat tan frenètica, tenim el perill de viure la fe d’una forma superficial. Els catequistes són cridats per Déu, són uns privilegiats: custodien el gran tresor de la fe que Déu els ha entregat. En definitiva, la formació dels catequistes és fonamental per adaptar-se als nou temps per seguir acompanyant a les persones en el camí de creixement personal, de descobriment de la fe.