La idea de fer cosa per Ucraïna va sorgir al consell parroquial de St. Bartomeu (Ferreries) i va prendre cos amb la col·laboració de Justícia i Pau/Menorca. La vetlada per la pau, celebrada a l’església de Sta. Maria ahir capvespre dia 8 d’abril, va ser un acte de solidaritat amb les víctimes de l’agressió del règim rus a Ucraïna, tot recordant, al mateix temps, guerres oblidades del s.XXI igualment desastroses.
En la presentació de l’acte, el rector explicà el sentit del titular: «La guerra és el pitjor dels pecats i no es pot maquillar, però hem de potenciar la fraternitat perquè es consolidi una pau duradora en la postguerra». La vetlada s’obrí amb el cant «Dona nobis pacem» cantat a cor pels joves estudiants de música de l’Ateneu musical de Ferreries, dirigits per na Cristina Moll. Un vídeo, muntat per en Manel Febrer, amb les veus familiars de na Clara i na Lina, posava imatges a les paraules del Papa Francesc en la seva encíclica «Fratelli tutti» i finalitzava amb un polit llegat del recentment finat Pau Riba amb el nom de «el polsim màgic».
A continuació, el testimoni de persones protagonistes o properes de la tràgica experiència d’haver de fugir de ca seva i cercar refugi a una altra terra: na Gabriela, de Veneçuela, lamentablement no hi pogué participar per estar hospitalitzada; van parlar en Hafo, saharaui, criat al campament de Tinduf (Algèria), que clamà pel reconeixement del seu país que vol ser lliure i protestà per l’abandonament de la seva causa per part del govern espanyol.
Na Cristina, ucraïnesa resident a Menorca, exposà com és de negre el futur immediat i llunyà dels seus familiars que sobreviuen al país envaït.
La darrera part, més llarga, comptà amb l’aportació del glosador Moisès Coll, i poetes com Bep-Joan Casasnovas, Joana Bagur, Bosco Faner, Anna Mª Ticoulat i Ponç Pons (en un poema llegit per na Sole Camps), acompanyats pel ritme tranquil d’un hang-pan percudit per Ignasi Coll. El cant, es va veure un poc minvat per l’absència excusable d’en Nito Martí, però ben assegurat pel quartet ciutadellenc dirigit per en Joan Taltavull, i en Tomé Olives al teclat amb la coral Clau de sol, reforçada pel cor dels jubilats i el mateix quartet de Ciutadella. El cant final va ser la popular pregària «Dona nobis pacem» («dona’ns la pau») del músic britànic Ralph Vaughan. Amb el programa es repartí el text «Crida de pau, justícia, fraternitat» signat pel Papa Francesc i el gran imam Ahmad Al-Tayeb de la universitat Al-Azhar del Caire. Un panera recollí aportacions econòmiques per a l’ajut humanitari als damnificats d’Ucraïna canalitzat pel Fons Menorquí de Cooperació.
Més fotografies.