L’odi cap al diferent i la intolerància religiosa creix  al 2018

Tota persona té  dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió. Tot i que aquest dret inclou la llibertat de canviar de religió, així com de manifestar la creença, milers de persones han estat assassinades, d’altres han desaparegut i moltes més es troben empresonades per pertànyer a la religió “equivocada”. Així se’n desprèn de l’informe sobre llibertat religiosa 2018, que es va presentar dilluns 8 d’abril al Seminari Diocesà i mostra un context d’intolerància contra les minories religioses a multitud de països.

En l’any passat la situació de grups religiosos minoritaris es va deteriorar en 18 dels 38 països analitzats. Es van detectar violacions greus de la llibertat religiosa a la Xina, Índia, Corea del Nord, Aràbia  Saudí,  Yemen i  Eritrea, on la situació ja era greu anteriorment, i empitjora en comparació als altres anys a  Rússia i  Kirguistán. En aquests dos països s’han notat casos de discriminació i l’informe conclou que, en general, existeix menys llibertat religiosa en comparació a l’any 2016.
Una de les causes, segons l’informe, és el nacionalisme agressiu i hostil a altres creences. La intimidació violenta i sistemàtica dels grups religiosos minoritaris ha dut a titllar-los de “forasters deslleials que amenacen l’Estat”.

La indiferència en relació a la vulneració dels drets humans d’aquestes comunitats religioses per part dels mitjans i els governs occidentals no ajuda a millorar la seva situació. Així, l’informe posa la veu d’alarma en com la llibertat religiosa està perdent importància en l’ordre de prioritats en la defensa dels drets humans, tot i que els atemptats extremistes indiquen un increment de l’odi religiós al món.

L’Informe de llibertat religiosa 2018 ha estat elaborat per l’entitat Ajuda a l’Església Necessitada. El van presentar les seves membres Marta  García  Campos i Ariadna Blanco en un acte presidit pel Sr. Bisbe Mons. Francesc Conesa.

Poden consultar l’informe de llibertat religiosa 2018