Presentació d'”Els millors fills de l’Església”, el nou llibre de Mn.Joan Bosco Faner

Fa uns dies es va dur a terme a la diòcesi de Menorca la presentació d’ “Els millors fills de l’Església” (editorial Granada Costa, 2021), el segon volum del llibre “Si cerques referents, aquí són” que l’autor, Mn. Joan Bosco Faner, dedica a la vida dels sants del segon trimestre de l’any (d’abril a juny). A l’arxiprestat de Ciutadella, la presentació es va dur a terme a la parròquia de Sant Esteve de Ciutadella, a càrrec de Mn.Joan Miquel Sastre, rector de les parròquies de Santa Maria i de la Concepció, i Maite Carreras, directora pedagògica del Col·legi St. Francesc de Sales de Ciutadella.

Mn. Joan Miquel Sastre va començar la seva intervenció expressant que els sants són aquells  homes i dones que han fet realitat l’encarnació de Jesús, i ens han demostrat que és possible viure l’Evangeli. En aquest sentit, va destacar que tots esteim cridats a la santedat, a col·laborar amb la gràcia de Déu. De fet, la santedat és un do que rebem tots els cristians amb el baptisme i que hem d’anar cultivant al llarg de les nostres vides.

L’exposició del prevere menorquí va posar de manifest que la santedat és un bé de Déu i també una elecció personal, que ens porta a estimar la vida cristiana, a ser plenament cristians. Vivim en un temps d’espiritualitat difusa, en el qual moltes vegades preferim les coses fàcils i còmodes però aquest no és el camí de la santedat. La lectura d’aquest volum ens mostra la part més amagada d’aquests referents: el sacrifici, l’esforç, la renuncia, uns valors que van caracteritzar la vida dels diferents sants i santes.

Tots ells són el reflex dels diferents rostres de Crist: un Crist mestre, que trobam en els testimonis de Sant Joan Bosco, Sant Joan Baptista de la Salle, un Crist pobre, reflectit en Sant Francesc, Sant Vicenç de Paül i un Crist guaridor, que veim en Sant Joan de Déu, entre d’altres.

Finalment, Mn.Joan Miquel Sastre va destacar que els sants són el gran patrimoni de l’Església i que “Els millors fills de l’Església” d’una banda, ens ajuda a endinsar-nos en el testimoni de vida cristiana d’uns homes i dones que al llarg de la història ens han demostrat la gran bellesa de l’Evangeli i, d’una altra, és una lectura que ens ajuda a voler desitjar viure la santedat.

Tot seguit, va ser el torn de Maite Carreras, la qual va iniciar la seva exposició valorant l’estil directe i proper de l’autor, Mn.Joan Bosco Faner,  que té el do d’evangelitzar facilitant reflexions, connectant experiències i anècdotes de la vida diària amb la profunditat i el misteri de l’Evangeli.

La pedagoga va plantejar als assistents: Qui no necessita referents? Certament, tots els necessitam. Aquests 70 sants i 21 santes que trobam en aquest segon volum són una mostra que l’Església està plena de vida, que els cristians contam amb uns referents preciosos.

La característica més important que va ressaltar és la diversitat que trobam en “Els millors fills de l’Església”, amb homes i dones de diferents èpoques, contextos i nacionalitats, que comparteixen el seu amor a Crist i l’acceptació de la seva voluntat. Segons Maite, “La diversitat és una riquesa que com Església hem de valorar. Cadascun trobarà en ella diferents referents que ens ajuden a fer el nostre camí personal”.

A més, va assenyalar que aquesta lectura ens ofereix un aprenentatge únic i personal, ja que les virtuts que cada persona vol treballar en el seu dia a dia estan encarnades en sants i santes concrets. Sant Joan Baptista de la Salle, Santa Catalina de Siena, Sant Josep Obrer, Sant Domènec Savio, Santa Maria Rosa Molas són alguns dels sants que la ponent va destacar.

Per últim, Maite va manifestar amb goig que Mn. Joan Bosco Faner ha inclòs totes les festivitats de la Mare de Déu, un detall molt important perquè la nostra Mare ens mostra a ser profundament cristians i és el nostre primer referent per a ser-ho.  L’acte va acabar amb l’actuació musical del baríton Jaume Gelabert i la pianista Caterin Moll, que van animar l’ambient de reflexió de la vetllada.

A l’arxiprestat de Maó, la presentació va ser a la Casa de l’Església de Maó, a càrrec de Mn.Llorenç Sales, rector de la parròquia de Sant Francesc, i Magda Bisbal, mestra del col·legi de La Salle de Maó. Mn. Llorenç Sales va dedicar part de la seva ponència a reflexionar sobre els joves i els referents. “Els joves estan cercant referents, persones a qui admirar, imitar, que els facin experimentar la bellesa de viure i els facin sentir experiències úniques de plaer, benestar i absència de problemes”.

Aquests referents són influencers i youtubers que encarnen els ideals de la vida moderna: fama, doblers i una vida plàcidament còmoda. És una realitat que tots necessitam referents i, en l’actualitat, els que predominen són els que ens transmeten uns valors superficials i passatgers. En aquest sentit, Mn.Llorenç Sales va indicar que, quan vivim moments complicats (una pandèmia com l’actual, la mort, una malaltia) no cercam influències sinó referents que ens donen respostes a les preguntes fonamentals, que ens aporten una identitat. És a dir, en algun moment de les nostres vides neix en nosaltres el desig de cercar l’autèntic, allò essencial, que doni sentit a les nostres vides.

El prevere també va enumerar alguns sants que són exemple de passar de les influències a cercar referències sòlides: Ignasi de Loyola, Teresa de Jesús i Edith Stein. Aquests i molts altres referents ens ajuden a arribar a la  pedra angular de la nostra fe que és Jesucrist. Va expressar que els sants de tots els temps (coneguts i anòmims) “són aquelles persones que han fet de Crist el seu referent i model. Han trobat en ell la força per seguir anunciant l’amor de Déu, per atendre els més necessitats, per defensar la vida”. Finalment, va destacar que tenim molts germans que ens acompanyen, aquests referents autèntics i sòlids que trobarem en “Els millors fills de l’Església”.

D’altra banda, Magda Bisbal va ressaltar que “el món està ple de referents, dedicats als més necessitats, que traspuen l’amor de Déu per allà on passen” i que els valors que van conduir la vida dels sants romanen ben vius en els nostres dies. Aquests valors són la confiança total en Déu, la pregària i l’entrega als més necessitats.

També va destacar la bellesa dels poemes de Mn. Joan Bosco, que posen de manifest la sensibilitat i el do de l’autor per fer fruir les paraules que li surten del cor. Finalment, la mestra va agrair la possibilitat de reflexió personal que ens ofereix “Els millors fills de l’Església”, per a repensar el  nostre testimoniatge personal i tenir molt present que tots esteim cridats a ser sants.

Al final de les presentacions, l’autor va adreçar unes paraules als assistents, animant-los a tenir present en les seves vides les qualitats, valors  i virtuts dels sants, i a ser persones santes, una meta alta que mereix la pena. També va dirigir unes paraules d’agraïment a l’editorial Granada Costa per la seva col·laboració constants a l’hora de publicar els seus llibres. En definitiva, tots els ponents van ressaltar la sensibilitat  i l’habilitat de Mn.Joan Bosco Faner per donar-nos a conèixer aquests referents: diferents sants i santes que, amb el seu testimoni de vida cristiana ens demostren que la santedat és un camí per a tots.