Foto: Josep Vidal
El passat dissabte 17 d’abril al Palau Saura de Ciutadella va tenir lloc la presentació del llibre «Escoltes de Menorca MSC més de 50 anys… sempre a punt», guardant les mesures sanitàries i distàncies de seguretat. Una vegada tots els inscrits van arribar, el president Carlos López Martí va encetar l’acte donant la benvinguda als assistents. Seguidament, un grup de 6 músics van interpretar les peces Fent Camí i Sobre els cims, dues cançons ben escoltes. Es donà la benvinguda al Sr. Bisbe de Menorca, Francesc Conesa Ferrer, a la Sra. Alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila Lluch, i al Sr. Conseller de Joventut el CIMe, Miquel Àngel María Ballester. Tots van dedicar unes paraules felicitant aquests 50 anys de l’associació i la tasca educativa que fan els escoltes en el temps de lleure, així com també la importància de l’associacionisme juvenil.
Seguidament, el President va continuar dient que en aquella època la majoria de l’associacionisme es va iniciar dins les parròquies i que gràcies a molts rectors es van crear els agrupaments escoltes aquí a Menorca. Continuà mencionant la frase del fundador del Moviment Escolta, Baden Powell, «escolta un dia escolta tota la vida». Recordà el que ha pogut percebre en anar a visitar alguns escoltes que varen ser entrevistats per l’edició del llibre. «Són milers els escoltes que han passat per l’associació» i que «quan xerres amb un antic escolta sobre les seves vivències et fa posar els pèls de punta, la manera que ho conten i ho expressen des del cor, per això els podem anomenar «Batec Escolta» en lloc d’antics escoltes».
Després va intervenir en Xemi Bosch, responsable de coordinar i fer la feina de recaptar els documents i verificar-los cercant dades al Bisbat de Menorca, Ateneu de Maó i altres entitats i particulars. També contà que la seva idea era que fos un llibre fet per les aportacions de moltes persones contant les seves vivències i anècdotes i que també fos molt visual. El llibre consta de 208 pàgines i hi ha 200 fotografies, dels 15 agrupaments que hi han hagut a Menorca. El llibre està dividit en 6 parts, mencionava Xemi Bosch. La primera part, històrica, dedicada a les 3 primeres etapes de l’escoltisme a Menorca que comencen el 1913 i acaben el 1960. Aquesta part ha estat redactada per Antoni Tudurí Miquel. La segona part del llibre fa menció als diferents equips diocesans que han dirigit l’associació. A la tercera part, hi ha un recull realitzat amb la col·laboració d’un important nombre d’escoltes que varen ser Caps d’Agrupament a cada un dels agrupaments que han existit a Menorca durant la 4arta etapa que té el seu inici 1961. A la quarta part del llibre hi ha entrevistes a alguns dels escoltes destacats. També hi ha una part estadística, i una altra de les perspectives de futur redactada per l’actual equip diocesà.
Per acabar la seva part, en Xemi va donar la paraula a Pere Marqués i na Marga Seguí, que donaren la seva opinió del llibre i el que els havia aportat l’escoltisme. Tot seguit, el President va fer entrega d’algun llibre, va donar les gràcies a tots els assistents, mencionà les activitats que s’havien fet per commemorar els 50è aniversari, i que el dissabte dia 24 es celebrarà la diada de St. Jordi, patró de l’escoltisme. Aquest any serà diferent. Cada agrupament des de el seu poble i connectats tots per videoconferència. Es podrà seguir a través del Facebook dels Escoltes de Menorca.
Finalment, els músics sonaren cançons molt vinculades als escoltes, Arrels, i com no pot ser d’altre manera, per acabar un acte escolta, el tradicional “És l’hora dels Adéus“. I amb el crit «Escoltes Sempre… A Punt!!»